Markägare vinner – får rätt till meteorit

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-03-21

Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom och beslutar att det är Refvelsta gods som har rätt till meteoriten som hittades utanför Enköping i november 2020.

Enligt hovrätten ska meteoriten ses som fast egendom och tillfalla markägaren.

Uppsala tingsrätt beslutade att det var geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som hittade stenen som hade bäst rätt till meteoriten.

Stenen tillföll männen eftersom tingsrätten ansåg att den var ett föremål som av en slump hamnat på Johan Benzelstierna von Engeströms mark på Refvelsta gods, och därmed utgjorde lös egendom.

Fast egendom

Benzelstierna von Engeström å sin sida anser att stenen är fast egendom och överklagade till hovrätten, som nu ger honom rätt.

”Sammanfattningsvis gör hovrätten bedömningen att meteoriten när den påträffades utgjorde fast egendom tillhörig fastigheten (...) och att äganderätten till den således som utgångspunkt har tillkommit Refvelsta redan genom det förhållandet att meteoriten slagit ned på fastigheten. Meteoriten kunde därmed inte heller tillfalla Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist med stöd av lagen om hittegods”, skriver hovrätten.

– Det här är fantastiskt för allmänheten, för det här gör att vi är ett steg närmare att meteoriten kan visas upp, säger Johan Benzelstierna von Engeström, som framhåller att planen är att den ska placeras för visning på museum i Sverige.

Intresse för rymden

Han hoppas att ärendet har bidragit till ett ökat intresse för rymden, säger han vidare.

– Det tror jag att både jag och upphittarna är ense om.

Domen innebär att upphittarna ska ersätta Refvelsta Godsförvaltning AB för rättegångskostnaderna på nära 600 000 kronor.

Fallet är unikt i svensk rättshistoria och lagstiftningen gav inte någon tydlig vägledning på förhand. Man får inte ta sten från annans mark, enligt brottsbalken, men för fornfynd finns det särlagstiftning. Meteoriter nämns inte överhuvudtaget.