Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Josefine Sand berättar vad hennes anhöriga hade för klädsel när de skulle begravas. Foto: Barbro Sellin/SVT

Vilka kläder vill du begravas i?

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att få tänker på sitt klädval när man ska begravas – trots att varannan person anser deras klädstil och klädval är viktigt när de lever. Vi frågade Hudiksvallsbor om de funderat på sitt klädval när de ska begravas.

Begravningsbyrån Fonus har tagit fram ett nytt initiativ, Vila i stil, för att visa möjligheten som finns att göra personliga val till sin begravning som representerar den person man var i livet.

Varannan person (52 procent) tycker att deras kläder och klädstil är viktiga för dem och var sjätte person (14 procent) vill påverka vilka kläder de begravs i. Men, det många inte tänker på är att det är viktigt att få ned sina tankar om hur man vill ha det innan man går bort, exempelvis i Vita Arkivet. Inte bara för sin egen skull, utan även för anhöriga.

Plaggen som svenskarna helst vill begravas i

  • Sitt favoritplagg (32 procent)
  • Något som man förknippar med ett fint minne (21 procent)
  • Ett festligt plagg (9 procent)
  • En pyjamas (3 procent); helt naken (3 procent); något som man ärvt eller fått av en närstående (3 procent)
  • Helt nya kläder (2 procent)
  • Sina bröllopskläder (1 procent)
  • Baserad på frågan: Om du fick välja, vad skulle du vilja ha på dig när du begravs? (flervalsfråga)

Om Vita Arkivet

Vita Arkivet är en tjänst där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning och annan viktig information som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Vita Arkivet är kostnadsfritt och kan fyllas ifrån 16 års ålder.

Om undersökningen

Sifo-undersökningen genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravning. 4 512 respondenter i åldrarna 18-79 år har svarat på undersökningen mellan den 25 januari och 6 februari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.