Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över hälften av alla skolungdomar använder AI till sina skoluppgifter – men att få rimliga eller ens rätt svar är inte alltid lätt. Följ med till skolbänken när AI-experten Nils Janse ger sina bästa AI-tips. Foto: Marco Nilson/SVT

Så blir du en stjärna i skolan – med hjälp av AI

Publicerad

”Man måste känna till att AI:n försöker hitta på saker”. Det rådet ger AI-experten Nils Jense när SVT följer med honom på en AI-föreläsning på en skola.

Men det är såklart inte så enkelt som det ser ut.

Över hälften av ungdomarna i en undersökning från Ungdomsbarometern svarar att de någon gång använt AI till en skoluppgift på ett sätt som de själva är osäkra på är tillåtet. Men många säger samtidigt att de inte vet vilka regler som gäller.

– Om vi bara skriver med hjälp av AI kommer man ju aldrig veta vad du behöver göra, säger eleven Shahad Elwan Hwedi till SVT.

– Det kanske inte påverkar dig nu – men någon gång kommer det slå tillbaka.

En människa och en AI är bättre tillsammans

SVT har fått följa med när Nils Janse föreläser på Shahads skola, om generativ AI. Generativ AI innebär att AI:n skapar sitt eget innehåll.

Han reser landet runt för att utbilda organisationer, skolor och verksamheter i hur man använder just generativ AI.

– En människa och en AI kommer tillsammans vara bättre än bara en AI under en väldigt lång tid, säger han.

AI-experten: Vi måste ställa rätt frågor

Men det finns redan områden där AI:n varvar oss människor.

Open AI:s Chat GPT, som är det mest kända generativa verktyget på marknaden, har redan klarat av att svara på frågorna i det amerikanska juristprogrammets slutprov – bättre än 90 procent av de mänskliga studenterna.

– Vår uppgift, om vi ska samarbeta med AI:n, är att ställa rätt frågor, och för det så krävs det rätt kunskap.

Se SVT:s nya dokumentär Generation AI på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.