Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av en kikare filmade Andreas Lund fartyget från sin lägenhet i Visby. I klippet syns också en video inifrån fartyget som tagits av passageraren Janiche Opsahl. Foto: Andreas Lund

Här möter Gotlandsfärjan jättevågen: ”En väldigt otrevlig tur”

Uppdaterad
Publicerad

Turen från Visby till Nynäshamn söndagen 17 mars blev riktigt gungig. På grund av den hårda blåsten var det kraftig sjögång och både passagerare och inredning rasade.

Amelie von Zweigbergk, tidigare statssekreterare för Liberalerna, var en av passagerarna.

– Jag tycker faktiskt att det var en väldigt otrevlig tur. Både de här väldiga skakningarna som gjorde att folk ramlade i korridoren och man märkte att folk var oroliga. Det var folk som ringde hem och väldigt många som kräktes och som mådde dåligt både här och var, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör hur den kraftiga smällen fick en del av ett innertak på Gotlandsfärjan att lossna. Foto: Privat

Hon berättar om hur hon hörde porslin gå sönder och att hon såg en äldre man rasa ihop på golvet.

– Dels så åkte den ju väldigt mycket fram och tillbaka, men det var ju de här stora ”stampningarna” när båten till synes bara åker ner i ett hålrum så att säga, som skakade hela fartyget på ett väldigt läskigt sätt, säger hon.

Tidningen Hela Gotland var först med att berätta om den stormiga färden.

En, liknande överfart, med mer allvarliga konsekvenser inträffade den 26 februari 2020 då passagerare skadades i samband med hårt väder.

Fakta om säkerheten ombord på Gotlandsfärjorna

Fartygets befälhavare är den som fattar beslut om en tur måste ställas in på grund av rådande väderleksförhållanden.

De stora snabbfärjorna är anpassade efter förhållandena i Östersjön och de har stabilisatorer som minskar fartygets rörelser i vattnet. Om en tur ställs in på grund av väderleksförhållanden är det för att ta hänsyn till resenärernas bekvämlighet i större utsträckning än att överfarten skulle innebära en risk ur säkerhetssynpunkt.

Källa: Destination Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.