MP: Upphandling av nattåg måste tas om

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-03-21

Nattågen till Narvik har över 30 år på nacken och ska bytas ut. Arkivbild.

Regeringen måste se till att upphandlingen av nattåg till Narvik tas om. Vagnarna riskerar att bli alldeles för smala och ha sämre komfort, enligt Miljöpartiet.

Frågan var uppe i riksdagens trafikutskott under torsdagen och enligt MP:s trafikpolitiska talesperson Linus Lakso vill en majoritet i utskottet att Trafikverket ändrar i upphandlingen.

– Ministern måste ta Trafikverket i örat, jag förutsätter att ministern lyssnar och tar till sig av det som både SJ och Vy framfört, säger han.

Upphandlingen av nya nattåg mellan bland annat Stockholm-Narvik pågår som bäst. De gamla tågen har över 30 år på nacken. Men kriterierna i upphandlingen gör att de nya tåg som inhandlas kan vara av europeiskt mått, och därmed inte tillräckligt anpassade för svenska förhållanden.

De skulle bli en halvmeter smalare än befintliga och därmed skulle det bli svårt att ha med skidutrustning och tillräckligt långa sängar i kupéerna, enligt Lakso.

MP vill att tågen ska ha en svensk vagnprofil och därmed skulle man kunna ha fler resenärer per vagn och på så sätt också få ned biljettpriset.

Linus Lakso kräver nu att regeringen ger Trafikverket ett nytt direktiv i upphandlingen.

– Ju mer veckorna går, desto mer försenat kommer det här att bli, och det är också en nackdel för svenska resenärer om vi inte får nya tåg i tid. De vi har nu är gamla och slitna, säger han.

Följ ämnen i artikeln