Ribom och Sundling knockade alla – vann SM-guld

Publicerad 2024-03-21

SM-finalen i teamsprint gick över sex varv.

Men redan på sträcka tre knockade Emma Ribom fältet och säkrade guldet till sig och Jonna Sundling.

– Jag hade dåligt tålamod, säger Ribom till SVT.

Duon tävlar för Piteå Elit och avgjorde SM-finalen i Boden på sina andrasträckor. I banans brantaste stigning ryckte Emma Ribom till sig ett par sekunder på konkurrenterna. När 26-åringen växlade till Jonna Sundling bara utökades försprånget.

Resten var en defilering, ett ohotat segertåg.

Sundling tog Piteåduon i mål till det överlägsna SM-guldet, därbakom knep Moa Ilar och Maja Dahlqvist (Falun Borlänge) silvret medan Jenny Larsson och Linn Svahn (Östersund) avslutade mäktigt och blev trea.

Ska bjuda på poké bowl

– Superkul. Det känns som att båda var pigga och vi har sett fram emot dagen. Kul när man lyckas, säger Sundling till SVT.

Guldet var Piteå Elits fjärde raka i sprintstafett på damsidan och tycker du att det var oväntat har du helt enkelt inte hängt med. På VM i Planica i fjol vann Sundling guld i sprinten bakom Ribom. Och tillsammans blev de världsmästare i teamsprint.

Så hur firar man den här titeln?

– Jag och Ebba (Andersson) är matansvariga, så vi ska bjuda på en bra middag. Jag ska snickra ihop någon poké bowl, säger Emma Ribom.

”Syran sitter kvar en vecka”

Herrfinalen var desto tätare. Sex lag var med på upploppet, men där var Edvin Anger skoningslös och tog guldet ihop med William Poromaa (Åsarna). Anton Persson och Oskar Svensson (Falun Borlänge) vann silver medan bröderna Elias och Emil Danielsson (Högbo) brons.

– Jag spände mig bra nog på upploppet. Det sitter nog syra kvar här en vecka framöver, säger Anger till SVT.