Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Svensson har valt att sluta som hälso- och sjukvårdsdirektör – samtidigt som hon får tio månadslöner. Hör regiondirektör Peter Lilja berätta om beslutet. Foto: Region Blekinge

Nyrekryterade direktören väljer att sluta – får tio månadslöner

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Svensson har valt att lämna sin tjänst som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge. Hon slutar med omedelbar verkan – men får full lön under uppsägningstiden på tio månader, det vill säga 1,3 miljoner.

Bara ett halvår efter att hon tillträdde tjänsten väljer nu Region Blekinges hälso- och sjukvårdsdirektör att sluta med omedelbar verkan. Hon klev på tjänsten den 4 september 2023.

Beslutet att avsluta uppdraget har skett i samförstånd med regiondirektören Peter Lilja.

– I den dialogen som vi har haft så har hon uttryckt att hon inte hade förutsättningarna för att utföra uppdraget, Peter Lilja till SVT Nyheter.

Så beslutet kommer från henne?

– Absolut, det kommer från henne.

Får tio månadslöner

Hanna Svenssons anställningsavtal sträckte sig över fyra år, det har hon alltså avslutat i förtid.

– När Hanna och jag hade dialogen om att hon ville sluta då landade vi att det inte är lämpligt att hon är kvar under uppsägningstiden.

Uppsägningstiden pågår fram till januari 2025.

– Det är lön och tjänstgörelsebefrielse under den tiden.

Enligt Peter Lilja tjänar Hanna Svensson 130 000 kronor i månaden, det betyder att hon kommer få ut 1,3 miljoner kronor under perioden. Samtidigt är regionens förhoppning att anställa en ny hälso- och sjukvårdsdirektör under tiden.

Regiondirektören tar över

Fram tills dess blir det Peter Lilja som tillfälligt tar över det yttersta ansvaret för hälso- och sjukvården i regionen.

– Med tanke på arbetet med den nya organisationen är det av högsta prioritet att en hälso- och sjukvårdsdirektör finns på plats, säger han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.