Dagens PS

Så mycket spenderar finanstopparna på säkerhet

säkerhet är A och O för finanstoppar som Warren Buffet, och det kostar. Här läser du hur mycket.
Säkerhet är A och O för finanstoppar som Warren Buffet, och det kostar. Här läser du hur mycket.(Foto: AP/Nati Harnik/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 mars 2024Publicerad: 21 mars 2024

Tycker du att finansmogulen Warren Buffett ser lugn ut, eller att Mark Zuckerberg verkar trygg? Det kan bero på att ingen av dem tummar på säkerheten. En given detalj i en offentlig vd:s liv som det inte pratas om så ofta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger egentligen sig självt.

Som offentlig person, tillika en av världens rikaste investerare, behöver du ha beskydd. I detta är finansprofiler som Warren Buffet, vd för Berkshire Hathaway, verkligen inte ensamma.

Säkerhetsvakt och privatchaufför

Personliga säkerhetsförmåner för vd:ar är tvärtom något av kutym, och inkluderar allt från skyddssystem i hemmet till säkerhetsvakter och privatchaufförer. Den senare gärna av det mer defensiva slaget.

Till detta kommer säkerhet på nätet, samt skyddsåtgärder för den anställdes nära och kära, liksom eventuella sommarhus eller sekundära bostäder, för att nämna några aspekter.

Åtgärder som under förra året uppgick till 313 000 dollar, motsvarande 3,2 miljoner i Buffetts fall. En summa som brukar vara relativt konstant även om den både stigit och minskat genom årens lopp, skriver Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Ökade kostnader inom S&P 500

Enligt uppgifter som Berkshire Hathaway presenterade under förra veckan, nådde till exempel Buffetts säkerhetskostnader en peak under 2016, då de uppsteg till 387 881 dollar. I fjol låg kostnaden på betydligt lägre 313 595 dollar.

ANNONS

Tittar vi på säkerhetsförmåner för de toppchefer som är en del av S&P 500, har deras kostnader istället ökat.

En granskning utförd av rådgivningsfirman ISS-Corporate visar att prislappen för säkerhetstjänster stigit med 3,1 procent under de senaste tre åren.

Stigande hotbild

Medianvärdet för säkerhetsförmåner steg i sin tur från 34 300 dollar år 2020 till 40 700 dollar år 2023.

En ökning som givet världsekonomin påverkas av inflationen, men även pårkas av antalet tjänsteresor och service, enligt Jun Frank, vd och global chef för ersättning på ISS-Corparate.

Viktigt att förstå är också att hotbilden för finanstoppar som Buffett skiftat i takt med att de blivit mer synliga och inte sällan tar ställning politiskt.

Är de aktiva på sociala medier som exempelvis Elon Musk eller Mark Zuckerberg förstärker det förstås deras offentlighet.

En detalj som möjligen skulle motivera varför Buffets säkerhetsnota i fjol blev nästan 13 miljoner dollar lägre än Zuckerbergs.

ANNONS

Säkerhet för 61 miljoner

Förra året kunde Meta Platforms nämligen avslöja att de ökat på grundarens säkerhetsförmåner från 10 miljoner dollar till 14 miljoner dollar. En summa som bolaget motiverade med att Zuckerberg är bolagets ansikte utåt.

Med det sagt blev det dock inte Zuckerberg som toppade listan i säkerhetskostnader under 2023. Den titeln gick istället till Alphabets vd Sundar Pichai, vars säkerhetsförmåner landade på 5 935 084 dollar, motsvarande 61 miljoner kronor.

Säkerheten kommer alltid först.

Läs även:

Gör som Buffett – välj ETF:er

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS