Dagens PS

Extra tusenlappar om du pensionssparar

Förälder och barn tittar ut från fönster i trappuppgång. En undersökning visar att ensamstående föräldrar i stor utsträckning pensionssparar mindre, men att spara kan påverka pensionen mycket
En undersökning visar att ensamstående föräldrar i stor utsträckning pensionssparar mindre, men att spara kan påverka pensionen mycket. (Foto: Fotograferna Holmberg / TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 mars 2024Publicerad: 21 mars 2024

En ny undersökning visar att det är stor skillnad i hur barnfamiljer med hög och låg inkomst pensionssparar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Barnfamiljer med hög inkomst pensionssparar i högre utsträckning privat, än barnfamiljer med låg inkomst, det visar en ny undersökning som Länsförsäkringar gjort.

Undersökningen visar att 27 procent av ensamstående föräldrar har minskat sitt pensionssparande, det kan jämföras med snittet för barnfamiljer, som är 15 procent.

Kortsiktiga prioriteringar

“I dessa tider, när marginalerna är lägre än någonsin tidigare är det lätt att prioritera kortsiktiga ekonomiska behov framför långsiktigt sparande vilket på sikt påverkar tryggheten i ens ekonomi”, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Hon menar att effekten av att många unga väljer att avstå från att pensionsspara kan bli ökad ekonomisk sårbarhet både för samhället och för individen.

“Resultaten från vår undersökning tyder på att ensamstående föräldrar och föräldrar med låg inkomst tillhör de grupper som pensionssparar minst”, säger Trifa Chireh i pressmeddelandet.

Hon menar att den höga andelen av dem som bor själva med barn som inte pensionssparar privat, indikerar att det behövs mer information till den här gruppen.

Det kan hjälpa dem att förstå hur viktig långsiktig ekonomisk planering är och att även små belopp kan göra skillnad.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kan ge mycket

Om du sparar 300 kronor i månaden i 10 år ökar din pension med 860 kronor i månaden i fem år.

Sparar du i stället 500 kronor i lika många år ökar din pension enligt Trifa Chirehs beräkningar med drygt 1 433 kronor i månaden under fem år.

Väljer du att spara 300 kronor i månaden i 25 år ökar din pension med 3 400 kronor i månaden i fem år.

Sparar du i stället 500 kronor i 25 år ökar din pension med drygt 5 600 kronor i månaden under fem år.

Trifa Chirehs uträkning avser ett sparande i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto, ISK med en avkastning på 5 procent efter skatter och avgifter.

Svag krona stärker pensionen – lite

På senare tid har den svenska kronan tappat både mot euron och mot dollarn och det märks inte bara när vi reser utomlands utan även här hemma.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS