Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet Sveriges Lärare är besvikna på att utredningen gällande den anpassade skolan i Gävle inte klargjort vad deras medlemmar gjort sig skyldiga till. Foto: Arvid Jansson

Facket kritiskt till kommunens hantering av anpassade skolan i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Gävleborgs avslöjanden om missförhållanden på en anpassad skola i Gävle blev nio av tio anställda omplacerade. Fackförbundet Sveriges Lärare uppger att inga arbetsrättsliga åtgärder har behövts gentemot de berörda lärare som är anslutna till dem. Ändå har de omplacerats.

SVT Gävleborg har tidigare berättat om att flera före detta anställda på en anpassad skola i Gävle har vittnat om hånfulla kommentarer om föräldrar och barn. De har även berättat hur barnen fick gå utan mat, låstes ute i kylan och fick sitta på en straffbänk om de bröt mot reglerna.

Kommunen tillsatte en utredning som visade att det sannolikt förekommit missförhållanden på skolan. Men ord står mot ord. Nuvarande medarbetare på skolan upplever att de anklagelser som riktats mot skolan är uppförstorade och helt tagna ur sitt sammanhang.

Straffade barnen i Gävle

Nästan alla medarbetare omplacerades

Nästan alla, nio av tio anställda, omplacerades till andra verksamheter inom Gävle kommun. Några av de omplacerade medarbetarna är anslutna till fackförbundet Sveriges Lärare.

– Vi hade förväntat oss att få reda på vad de har funnits skyldiga till. Utredningen säger att det sannolikt har förekommit missförhållanden på skolan, men vad har våra medlemmar gjort?, säger huvudskyddsombud Marcus Jeppson.

Ordförande Anna Söderlund anser att utredningen visar att deras medlemmar inte har gjort något stort fel.

– Jag tänker att de blivit förflyttade på grund av snöbollen som kom i rullning av allt hat på sociala medier.

Vi har sökt skolchef Tomas Hartikainen, som inte har haft möjlighet att bli intervjuad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffade barnen i Gävle

Mer i ämnet