Hovrätten mildrar straffet för de tre männen som döms för dödsskjutningen i Söderhamn. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hovrätten sänker straffet för dödsskjutningen i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten i Sundsvall mildrar straffet för de tre män i 20-årsåldern som förra året dömdes till livstidsfängelse för dödskjutningen i Söderhamn. Hovrätten dömer dem för mord men tidsbegränsar straffet till 18-års fängelse

Det var i november förra året som tre män i 20-årsåldern dömdes till livstidsfängelse för dödskjutningen i Söderhamn i februari 2022. Vid skjutningen dödades en man i 25-årsåldern och en man i 20-års åldern skadades svårt.

Hovrätten oenig

Det var en oenig hovrätt som ändrar domen mot de tre männen från livstids fängelse till ett tidsbestämt straff på 18 år för mord och försök till mord. En hovrättslagman och en nämndeman vill fria en av de tre helt.

Dödsskjutningen i Söderhamn

I sin dom skriver hovrätten att det är klarlagt att en de tre männen sköt de två personerna, varav en avled. De två övriga har varit delaktiga på ett sånt sätt att de ska dömas för att ha begått brotten tillsammans och i samförstånd.

– Vi har kommit fram till att den person som åtalats för att ha skjutit målsägandena också var den som sköt, det finns alltså inte utrymme för någon alternativ skytt, säger Susanne Hård, hovrättslagman i ett pressmeddelande.

Fler personer döms

En kvinna döms för skyddande av brottsling eftersom det är bevisat att hon hjälpt två av männen att försöka fly efter mordet.

En annan man döms för grovt rån, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Bevisningen i den delen har framför allt bestått i chattmeddelanden som en brukare haft i en krypterad kommunikations­tjänst. Hovrätten anser att det är bevisat att det är den dömde mannen som har deltagit i chattarna. Hovrätten dömer honom till fängelse i sju år. Även här var hovrätten oenig – en av domarna ville fria mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Söderhamn

Mer i ämnet