Kommunstyrelsens ordförande och Vattenborgens ägare Emma Swahn Nilsson (M) bröt mot jävsreglerna vid ett tillfälle i januari i år. Foto: SVT

Trots privata kopplingar – två frias från jäv

Publicerad

Två av Karlskronaalliansens politiker anses inte jäviga i Vattenborgsärendet– trots att de privat festat med fastighetsägarparet.

Däremot har kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn-Nilsson (M) själv brutit mot jävsreglerna, enligt granskningsrapporten.

Jävsförhållandet för tre av kommunens politiker har granskats av advokatfirman Delphi.

Det handlar om kulturpolitikern Jan Lennartsson (M), som privat bland annat firat midsommar med fastighetsägaren Arvid Nilsson. Lennartsson ledde presskonferensen om planerna i september förra året och har internt varit drivande för att få dem förverkligade.

Vattenborgen i Karlskrona

Det handlar om kommunstyrelsens förste vice ordförande Christopher Larsson (SD) – som i mars förra året medverkade på en privat fest i Vattenborgen, inbjuden av fastighetsägarna.

Och det handlar om kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn-Nilsson (M) – delägare i familjeföretaget bakom Vattenborgen.

Festade med fastighetsägarna

Utredarna friar två av de tre politikerna:

•Att Christopher Larsson vid ett tillfälle närvarat på en privat tillställning hos paret samtidigt som han politiskt drev frågan om att hyra och sedermera köpa Vattenborgen anses av utredarna inte tillräckligt för så kallat delikatess- eller vänskapsjäv.

•I fallet med Jan Lennartsson har delikatessjävet inte prövats eftersom Lennartsson endast formellt agerat i frågan i kommunfullmäktige. Hans eventuella jävsförhållande gäller därför bara så kallat sakägar- och närståendejäv. Därmed är han, enligt rapporten, inte att betrakta som jävig.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap och en av landets främste experter på jäv, delar inte den slutsatsen:

– Om man som politiker ska fatta beslut om en affär där motparten är någon man känner eller umgås med, då bör man avstå från att delta i det beslutet, sa han i en intervju med SVT i oktober förra året.

Jävig vid ett tillfälle

• Emma Swahn-Nilsson anmälde formellt jäv varje gång frågan politiskt togs upp under 2023, enligt granskningsrapporten. Den 16 januari i år bröt hon dock mot jävsreglerna i samband med ett initiativärende från oppositionen om att säga upp hyresavtalet för Vattenborgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet