Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SHL

Frölunda vann mot Leksand i Scandinavium

Utjämnat i kvartsfinalserien.

Frölunda vann ”måstematchen” mot Leksand i ett kokande Scandinavium.

Mikael Ruohomaa, 35, avgjorde för hemmalaget.

– Det här är stämning värdig en final, säger Roger Rönnberg och hyllar upplägget i slutspelet.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Leksands Lukas Vejdemo.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Lasse Johansson storspelade i Frölundas mål.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Efter att Roger Rönnberg fått svara på många frågor om varför hans lag inte får spelet att stämma i powerplay var det i just den spelformen Frölunda tog ledningen i den andra kvartsfinalen mot Leksand.

Henrik Tömmernes smarta handledsskott från blålinjen styrdes i mål av lagkaptenen Max Friberg. Mantas Armalis, som ersatte Filip Larsson (sjuk) i gästernas mål, var skymd och kunde inte göra något vid det målet.

– Han (Tömmernes) siktade in sig ordentligt och gjorde jobbet enkelt för mig. Jag ska inte avslöja allt vi har pratat om inför den här matchen, men att vara lite rakare mot mål är något vi har snackat om. I hörnen händer ingenting, säger Max Friberg om målet.

Frölundas lagkapten Max Friberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Scenförändring i andra perioden

Efter att ha förlorat den första kvartsfinalen på hemmaplan (1–2 efter förlängning) var pressen tung på Frölunda inför kvartsfinal två. I början av andra perioden utökade hemmalaget till 2–0 genom Tom Nilsson.

Men Leksand repade mod och reducerade strax därefter när Lukas Vejdemo styrde upp pucken i krysset bakom Lasse Johansson – till tusentals Leksandssupportrars glädje i Scandinavium.

Gästerna tog över spelet fullständigt efter målet och Frölundatränaren Roger Rönnberg var naturligtvis inte nöjd med den scenförändringen.

– Vi var bestämda i första perioden, men nu spelar vi på Leksands villkor. Vi tappar modet när de gör 2–1, sa Rönnberg i pausintervjun.

Mikael Ruohomaas 3–2-mål blev matchavgörande.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

Finländaren blev matchhjälte

Tredje perioden blev en jämn historia. Leksand hade svårt att skapa klara målchanser, men med sju minuter kvar att spela hittade gästerna nätet. Peter Cehlarik tryckte in pucken bakom Lasse Johansson.

Men glädjen blev kortvarig för alla vitklädda i Scandinavium. En minut och sju sekunder lång närmare bestämt. Mikael Ruohomaa pricksköt in 3–2 för hemmalaget under armen på Mantas Armalis. 

Mikael Ruohomaa, som lämnade Modo för Frölunda i januari, blev därmed stor matchhjälte.

Med 16 sekunder kvar att spela fastställde Linus Nässén, framspelad av samme Ruohomaa, slutresultatet till 4–2 i öppen kasse.

Ruohomaa: ”Vi känner oss starka”

– Det är tajt och två bra lag som möts, men vi känner oss starka och jag tycker att vi förtjänade den här segern. Det är en skön känsla nu, säger Ruohomaa efter matchen.

Frölundas tränare Roger Rönnberg hyllade inramningen i Scandinavium.

– Jag gillar det här nya upplägget med hemma-hemma, borta-borta. Det blir en fantastisk stämning. Det här är stämning värdig en final. Vi får tacka Leksands tillresta supportrar för det. Några av dem stannar hela helgen i Göteborg, de äter hos våra partners och stärker Frölundas ekonomi. Det där är sagt med humor förstås, men jag gillar verkligen det här upplägget, säger Roger Rönnberg.

Frölundas tränare Roger Rönnberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Lasse Johansson hyllar inramningen

Rönnberg summerar matchen:

– Jag tycker vi tar ett litet steg framåt i dag och spelar lite bättre ishockey till det att vi gör 2–0. Därefter är vi inte tillräckligt cyniska. Det känns som att killarna bara vill spela färdigt och åka hem. Det här är en viktig läxa. Vi kommer undan med en vinst, men jag är inte riktigt nöjd med det vi presterar. Vi har någon växel till i oss och vi behöver ta ett steg till.

Hans målvakt Lasse Johansson är inne på samma linje.

– Det känns som att vi tänker lite för mycket. När vi spelar som bäst går pucken snabbare från blad till blad. Just nu är det lite för mycket att vi kastar den i sargen och åker och jagar. Vi kan absolut höja oss i spelet med puck och vårda den lite bättre, men samtidigt är krigarinsatsen verkligen hundraprocentig. Sådant får man ta med sig, säger Johansson.

Frölundasupportrar.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Vad säger du om inramningen?

– Fantastisk. Den var grym – och det var den i förra matchen också. Leksand har mycket fans på plats och våra fans sjunger matchen igenom. Ni på läktaren känner nog hur varmt det är här inne. Det är grym stämning och bra gung i arenan. Det var skönt att vi kunde bjuda hemmapubliken på en vinst.

Hur varmt är det i målgården?

– Det är rätt varmt... Det är väl nyspolat hela tiden under matchen (skratt). Men det är skönt att vara van vid det här, även om det så klart är någon temperatur till nu under slutspelet.

Hur viktig var den här vinsten med tanke på förlusten senast?

– Den är ju viktig och det är klart att det är skönare med 1–1 än 0–2, men jag tycker ändå inte att det har varit någon stress eller något. Vi har varit beredda på att ta den här serien till sju matcher och det är inställningen vi har. Det är ett bra lag vi möter, det är väldigt jämnt, så det handlar bara om att försöka tugga ner motståndarna.

Lasse Johansson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Rönnberg: ”Den jag är mest nöjd med”

Lasse Johansson storspelade i Frölundas mål.

– Jag är nöjd. Speciellt när man vinner, då är man alltid nöjd för då har man räddat minst en puck mer än den andra målvakten i alla fall. Det är det som är det viktiga i slutspel. Man får ta med sig de bra sakerna och inte grubbla så mycket över att man höll på att ramla och släppa in en puck i tom kasse (skratt). Det viktigaste är att göra någon räddning som gör att laget kan vinna och det tycker jag att jag gjorde i dag, säger han.

Rönnberg om Lasse Johanssons prestation i kvartsfinal två:

– Han är väl okej, men han släpper ju några puckar också... Nej, han är grym. Han är väldigt lugn och tålmodig. Han är den jag är mest nöjd med av alla våra spelare efter de här två matcherna.

Leksands tränare Mikael Karlberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Leksands tränare Mikael Karlberg var trots förlusten nöjd med sitt lags insats.

– En bra match mellan två bra lag som båda går för segern. Frölunda eldade på, men det tycker jag att vi gjorde också. I slutändan är det små marginaler som avgör. Vi har gjort två riktigt bra matcher här nere nu, vårt lag är i bra form, så det ska bli väldigt spännande att vända hem till Tegera arena och få spela inför vår hemmapublik, säger han.

Om målvakten Filip Larsson, som alltså var krasslig och missade matchen, ville han däremot inte säga något.

– Inga kommentarer, säger Leksandstränaren.

Kvartsfinal tre spelas i Dalarna på tisdag.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.