Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö FF

Isaac Kiese Thelin om kritiken: ”Det är irriterande”

I fjol var Isaac Kiese Thelin ifrågasatt trots att han vann skytteligan.

I år har Malmö FF värvat norske anfallaren Erik Botheim.

– Jag ser det inte som konkurrens på det sättet att det är någon som ska komma och ersätta mig, säger Kiese Thelin.

Isaac Kiese Thelin.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Med sina 16 fullträffar var Isaac Kiese Thelin fjolårets bästa målskytt i allsvenskan. Häckens Bénie Traore var närmaste utmanare med sina tolv mål och där bakom kom ett koppel med spelare på elva.

Trots den individuella titeln och Malmö FF:s SM-guld kände sig Kiese Thelin i långa stunder kritiserad. Han påpekar själv att det var många år sedan en MFF-spelare (Mathias Ranégie 2011) senast vann skytteligan. Bland annat därför tycker han att kritiken känns orättvis.

– Man kanske inte alltid känner sig så uppskattad som man känner att man borde. Men det är lite story of my career, att vara ganska ifrågasatt, så det är något jag har fått vänja mig med. 

Stör det dig?

– Ja, det är irriterande. Det är klart att man vill känna sig uppskattad. Men man blir mentalt stark. Jag vet inte om det är många som hade kunnat axla det så som jag gör. Det är många som har gett mig beröm för det.

Den interna stöttningen finns och Kiese Thelin vet att han är uppskattad av både lagkamrater och tränare.

– Men det är inte alltid man känner det. Ibland har du nästan bara dig själv som fotbollsspelare. Och som anfallare är du i en utsatt situation. Jag tror det var (Edin) Dzeko som sa att som anfallare gör du två mål en match och då är du kung. Sen om du inte har gjort mål på fyra, fem matcher så är du världens sämsta anfallare. Jag känner igen mig så mycket i det.

Inför den här säsongen har det ju hetat att Malmö FF måste ha en till anfallare. Åsikten har yttrats från så väl experter som MFF-tränaren Henrik Rydström. Det har Kiese Thelin däremot inget problem med.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Om vi ska vinna cupen, allsvenskan och ta oss ut i Europa så spelar man 60 matcher, eller vad det är, och det är inte realistiskt för en enskild spelare.

Han ser inte heller på nyförvärvet Erik Botheim som någon rival.

– Det är någon som ska komma och göra Malmö bättre. Och konkurrens, jag menar, när jag kom första året hit var det Mackan, Gische, Agon, Magnus Eriksson, jag. Det är så det är här. Vi har hittat sätt för att få alla att spela och framförallt har vi också kunnat göra en massa mål, så det är inget nytt.

Måste Rydström välja dig eller Botheim – eller kan man spela dig och Botheim? 

– Jag känner att vi kan absolut spela tillsammans. Jag tror det skulle vara jobbigt för motståndarna. Så det är absolut ett alternativ, tycker jag.

Vem vinner Skytteligan 2024 och hur många mål gör du?

– Man måste tro på sig själv så jag lägger mig själv där. Hur många mål? Det vet jag inte, det vill jag inte prata om. Jag brukar aldrig prata om mål men det är klart att jag hoppas göra mycket mål. Men som jag alltid har sagt, det viktigaste är att vi ska vara etta i tabellen. 

Hur tror du att de pratas om dig efter 2024?

– Likadant. Som sagt, det har varit samma hela min karriär. Därför kan jag inte bry mig om det. Folks åsikter spelar inte så stor roll för mig men det är klart att det varit kul att bli ännu mer uppskattad. Men titlar och sånt, de kommer ju alltid finnas kvar. När man kollar tillbaka på min karriär hittills så har jag fått göra väldigt mycket fina saker. Fått göra mycket mål. Och det är det jag kommer ta med mig som mest.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.