Polisförbundet nobbar kortad utbildning

TT

Publicerad 2024-03-24

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow vill se fler – och välutbildade poliser. Arkivbild.

Landets poliser behöver fler kollegor. Men tillväxten får inte ske på bekostnad av den kompetens som krävs för att klara uppdraget och skydda allmänheten, anser polisfacket som oroas av förslag om snabbutbildade poliser.

”Det finns ingen anledning att pressa fram fler poliser och ta genvägar med kortutbildade kommunanställda poliser. Satsa i stället på polislönerna och bättre ekonomiska villkor under studietiden för att locka fler till polisutbildningen”, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet, enligt ett mejl till TT.

I december förra året hade Sverige 218 poliser per 100 000 invånare, vilket är den högsta polistätheten i modern tid. Om tio år kommer landet att ha ytterligare 10 000 poliser om regeringens mål om 300 poliser per 100 000 invånare nås.

Enligt en Novus-undersökning vill endast två av 100 poliser korta polisutbildningen för att snabbare få ut fler poliser, och bara en av 100 kan tänka sig sänkta antagningskrav för att fylla fler platser på utbildningen.

”Att tumma på polisers kunskaper och förmågor är inte rätt väg att gå. Allmänheten behöver poliser som är rustade fullt ut för att bekämpa alla delar av den komplexa och grova brottsligheten. Vi behöver fler poliser – inte sämre utbildade poliser”, säger Katharina von Sydow.