Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Kristinehamns bildarkiv ser man många fördelar med att lokala arkiv länkas samman i ett nationellt bildarkiv. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Följ med in i bildarkivet i Kristinehamn: ”Ett kulturarv”

Publicerad

I Kristinehamn finns ett av flera bildarkiv som tar hand om våra värmländska fotografier. Ett nationellt bildarkiv skulle kunna göra att fler kan söka och hitta in i den skatt av bilder som finns i det lokala arkivet, tror bildantikvarien Kerstin Ingelmark.

– Vinsten är att det görs möjligt för alla att ha tillgång till samlingarna, säger hon.

Kerstin Ingelmark berättar med värme i rösten om de fotografier som finns i albumen på Kristinehamns bildarkiv. Men de bilderna är bara en liten del. De allra flesta finns i ett klimatstyrt arkiv på Mariebergsområdet. Det handlar om mer än 500 000 fotografier.

– När vi får in bilder så registreras och skannas dom, berättar Kerstin och visar hur fotografier ligger sökbara i en databas.

Hon öppnar skannade bilder från Aronssons Bageri, där en fotograf dokumenterade den sista natten innan bageriet slog igen.

– Alla de här bilderna är tagna natten mellan tredje och fjärde september 1971. Jag tycker det är ett fint vemod i de här bilderna, säger Kerstin.

Närhet och tillgängliga arkiv

Det finns fördelar med närheten med de små lokala bildarkiven. Det är fint att folk på ett lättvindigt sätt kan komma in och sitta och bläddra i albumen, menar hon.

Men samtidigt kan någon, som inte har tillgång till bildarkivet, ha kunskap om innehållet i någon av samlingarna och där skulle ett gemensamt nationellt bildarkiv spela en viktig roll.

– Om jag bara har den bilden hemma i min lilla förening eller i vårt lilla bildarkiv så får man inte in den informationen. Det finns vinster i att tillgängliggöra arkiven för fler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.