Hoppa till innehållet

Avvaktande öppning i Stockholm – Sivers faller på vd-avhopp

Foto: Mostphotos

Efter gårdagens nedgångar i USA och morgonens små uppgångar i Asien öppnar Stockholmsbörsen med små nedgångar. Sivers Semiconductors tappar rejält på nyheten om att vd Anders Storm lämnar bolaget.

Innehåll från Fria SkogAnnons

Ett aktivt skogsbruk för en levande landsbygd

Skogen med alla dess värden och brukandet av den hamnar ofta i centrum för debatt idag. De enskilda skogsägarnas betydelse för levande landsbygder i norra Sverige behöver lyftas fram, det menar Fria Skogs VD Jonas Woxlägd.  

– Skogen och brukandet av den är en förutsättning för utvecklingen i våra landsbygder. 

Ökad hållbar tillväxt i skogen

Träfibern är en viktig pusselbit i omställningen till förnyelsebara produkter. Efterfrågan på virke är stor och kommer sannolikt öka i takt med nya innovationer och användningsområden. 

–För oss på Fria Skog är det självklart att Jämtland, som till 70% täcks av skog är med och bidrar till omställningen, berättar Jonas. 

Starka handelstraditioner mellan Sverige och Norge

Handeln med virke mellan regionerna Jämtland i Sverige och Trönderlag i Norge har varit viktig sedan 1800-talet. För Jämtland har närheten till isfria hamnar i Norge varit viktig för  utvecklingen av de gröna näringarna i länet. Fria Skog tar handelstraditionen in i framtiden genom fortsatt samarbete med de norska industrierna, InnTre Kjeldstad sågverk i Verdal och Norske Skogs massabruk i Skogn.  

– För skogsägarna i Jämtland är handeln med Norsk industri avgörande för att upprätthålla konkurrenskraftiga virkespriser. De långa transportavstånden till svensk kust och således majoriteten av industri gör att prisläget i inlandet är generellt lägre än närmare kusten. Därför blir just handeln över gränsen till Norge så viktig för skogsägare i Jämtland, menar Jonas Woxlägd. 

Ytterligare ett steg för att utveckla de långsiktiga relationerna med Norge görs just nu genom planer på en virkesterminal för att underlätta en järnvägslösning för virkestransport mellan Norge och Sverige. 

– Vi tror på täta och nära gränsöverskridande samarbeten, det blir en framgångsfaktorför hela regionen, säger Jonas Woxlägd. 

Lokal råvara för global nytta

Vid InnTres sågverk i Verdal produceras byggmaterial för både konstruktion och interiör. För dem utgör Jämtlands skogsägare en viktig del i försörjningen av sågtimmer och dessutom ser de ett stort mervärde i den fina virkeskvalitet som de långsamtväxande skogarna i Jämtland skapar. 

– Vår produksjon av byggematerialer i tre kommer fra en unikt god råvare – tømmer fra Jämtland, berättar InnTre Kjeldstads virkeschef Sverre Luktvasslimo. 

Om Fria Skog
Fria Skog köper och säljer virke i Jämtland och erbjuder tjänster inom avverkning, skogsvård och projektering. I dagens samhälle ska skogen bidra med många olika värden och i en tid av hårda debatter och osäkra rättslägen är Fria Skog en trygg partner att rådfråga för dig som äger skog i Jämtland. Med stationering i Järpen är vårt kärnområde Åre, Krokom, Östersunds och Bergs kommuner.  

Besök Fria Skogs hemsida om du vill veta mer om våra tjänster: www.friaskog.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fria Skog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera