Konjunkturen bottnar i år och spår fyra räntesänkningar från och med juni, uppger Konjunkturinstitutet i en ny rapport. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Konjunkturinstitutet: Lågkonjunkturen bottnar i år

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturinstitutet räknar med att styrräntan sänks fyra gånger till årsskiftet. Räntesänkningarna väntas inledas redan i juni.

Det skriver de i en ny prognos som släpptes på tisdagsmorgonen.

Svensk BNP växer med 0,8 procent i år, enligt en färsk prognos från Konjunkturinstitutet (KI).

– Det som gör det är att inflationen har fallit snabbt och fortsätter ner under 2024, säger Ylva Westerdahl, chef för Konjunkturinstitutets prognosavdelning.

Inflationen väntas falla till 2,9 procent i år. KI räknar med att Riksbanken till årsskiftet har sänkt styrräntan till 3,00 procent, från dagens 4,00 procent. Nästa år sänks räntan ytterligare till 2,25 procent mot slutet av 2025, tror myndigheten

Riksbanken inleder räntesänkningar i juni

Sedan ett år tillbaka befinner sig Sverige i en lågkonjunktur. Men från juni kommer Riksbanken börja att genomför räntesänkningar, skriver KI i en ny rapport.

Men även om konjunkturen börjar återhämta sig i slutet av året dröjer det till 2026 innan lågkonjunkturen helt är över, enligt Konjunkturinstitutet.

– Lågkonjunkturen bottnar i år men när vi tittar framåt kommer tillväxten växa igen nästa år, säger Ylva Westerdahl.

Hushållen mer optimistiska

Enligt en barometerindikator om nuläget i ekonomin, redovisad före prognosen, har hushållen och tjänstesektorn blivit mer optimistiska om ekonomin.

Barometerindikatorn för mars stiger med 2,4 enheter till 93,1. Det kan jämföras med 90,7 i februari.

– Det som driver uppgången är främst hushållens förtroende på ett års sikt, säger Ylva Westerdahl.

När det gäller prisplanerna hos företagen så har tjänsteföretagen återigen börjat planera för högre priser, enligt KI:s mätningar. Detta sedan prisplanerna sjunkit till mer normala nivåer i februari.

– Vi kommer inte att se prisnedgångar till där vi var innan pandemin, säger Ylva Westerdahl.

Trenden nedåt fortsätter dock i dagligvaruhandeln.

”I dagligvaruhandeln har företagens prisplaner fallit tillbaka fyra månader i rad och nettotalet för frågan ligger på den lägsta nivån sedan 2011 och tydligt under det normala”, skriver KI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krönikören Anna Björklund listar fördelar med lågkonjunkturen. Bland annat menar hon att de dystra ekonomiska tiderna kan föra med sig hälsofördelar. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.