Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    KI spår fyra räntesänkningar i år

    26 mars 09.27
    TT

    Lågkonjunkturen bottnar i år, enligt Konjunkturinstitutet (KI). De räknar med att styrräntan sänks fyra gånger till årsskiftet.

    Svensk BNP växer med 0,8 procent i år, enligt en färsk prognos från Konjunkturinstitutet.

    Inflationen väntas falla till 2,9 procent i år.

    KI räknar med att Riksbanken till årsskiftet har sänkt styrräntan till 3,00 procent, från dagens 4,00 procent.

    ”Lågkonjunkturen bottnar i år och mot slutet av året inleds den ekonomiska återhämtningen”, skriver KI i ett pressmeddelande.

    Läs mer här.

Senaste nyheterna
  • Hanna Österberg
    14 min

    Vändningen: Swift-biljetter inte längre personliga

    Det blir förhoppningsvis en betydligt smidigare inpassering för de hundratusentals fans som ska se superstjärnan Taylor Swift i Stockholm den 17-18-19 maj. Tidigare har beskedet från återförsäljaren Ticketmaster varit att biljetterna är personliga och att det krävs ID i dörren, vilket även SvD skrivit om.

    Nu backar återförsäljaren och meddelar följande:

    ”För Taylor Swifts konserter i Sverige krävs inte längre att huvudbokaren är närvarande när biljetterna visas upp i entrén på arenan. Arrangören har tagit bort den tidigare policyn för att göra det enklare för fansen att använda sina biljetter”, skriver Ticketmaster i ett pressmeddelande.

  • TT
    11.28

    Flera stora kommuner dras in i vårdkonflikten

    Vårdförbundet utökar övertidsblockaden i den pågående konflikten med arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

    Det nya är att även 29 kommuner, varav flera stora som Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Jönköping, Umeå och Sundsvall, plockas ut i övertidsblockaden, från 20 maj om ingen lösning nåtts på konflikten tills dess.

    Det nya varslet berör cirka 5 000 medlemmar och avser bland annat elevhälsa och hemsjukvård, skriver vårdfacket i ett pressmeddelande.

    Sedan tidigare vägrar cirka 63 000 medlemmar i Vårdförbundet att jobba övertid i landets samtliga regioner samt inom ambulanssjukvården i Storstockholm.

    Tvistefrågorna rör i huvudsak arbetsvillkor såsom schemaläggning och förkortad arbetstid.

    Några nya förhandlingar har inte skett sedan den första blockaden trädde i kraft 25 april, enligt Vårdförbundet.

  • TT
    11.15

    Ulf Kristersson KU-anmäls

    Statsminister Ulf Kristersson KU-anmäls för hanteringen av könstillhörighetslagen som nyligen röstades igenom i riksdagen, rapporterar Dagens Nyheter.

    Bakom anmälan till konstitutionsutskottet står den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi som bland annat menar att Moderaterna gått vidare med ett förslag där regeringen inte varit enig.

    Anmälan rör även uttalandet från Ulf Kristersson där han uppgav att han själv hade föredragit en 18-årsgräns när det kommer till att byta juridiskt kön.

    – Jag tror det var uppenbart för alla som följde medierapporteringen där i april att det var rätt rörigt kring statsministern, säger Laila Naraghi till DN.

  • Vilma Stockvall
    09.39

    Ny plan i EU: skicka ut migranter och utvisade

    Nästa vecka väntas EU:s medlemsländer ge sitt slutliga klartecken till sin nya asyl- och migrationspakt. Men redan nu lämnar flera länder in önskemål om nästa steg.

    Enligt nyhetssajten Euractiv arbetar Tjeckien och Danmark på ett brev till EU-kommissionen där man vill att migranter som räddas till havs ska skickas till något land utanför EU under tiden som deras situation utreds. Även migranter som inte fått asyl i EU föreslås bli utskickade på samma vis och sedan få vänta där på att bli deporterade till sina hemländer.

    EU:s asylpakt ska enligt planerna formellt röstas igenom på tisdag den 14 maj. (TT)

  • Vilma Stockvall
    09.21

    Ryssland övar med kärnvapen

    Ryssland kommer att genomföra en övning med taktiska kärnvapen, uppger den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

    Förberedelserna för övningen, som ska omfatta Rysslands flygvapen och flotta och äga rum i landets södra militärdistrikt, har redan inletts. Övningen är ett svar på ”provokativa uttalanden och hot” från västerländska företrädare, skriver Tass med hänvisning till Rysslands försvarsdepartement.

    Rysslands södra militärdistrikt innefattar den annekterade ukrainska Krimhalvön och ryska områden öster om Svarta havet och Ukraina. (TT)

  • TT
    08.51

    Tiotals Hizbollahraketer mot israelisk bas

    Den libanesiska shiamilisen Hizbollah säger sig ha avfyrat tiotals raketer mot en israelisk militärbas i ockuperade Golanhöjderna som hämnd för en attack i östra Libanon.

    Katiusjaraketerna sköts mot den israeliska basen Nafah, enligt ett uttalande från Hizbollah. Attacken ska vara ett svar på en israelisk attack i området kring Bekaadalen.

  • Jan Majlard
    08.12

    Källa: Fredsförhandlingarna nu i ett krisläge

    Enligt en israelisk källa ska premiärminister Benjamin Netanyahus kommentarer om en stundande offensiv mot Gaza ha fått Hamas att vända förhandlingarna om en vapenvila ryggen. Det uppger New York Times. Källan tillägger att förhandlarna nu är i ett krisläge.

    ”Hamas sökte vidare garantier om att Israel inte skulle gå med bara på vissa villkor i en överenskommelse och sedan fortsätta anfalla,” säger källan. I lördags rapporterade flera medier att en uppgörelse var nära. ”Men Netanyahus trångsynthet förstörde en överenskommelse, ” säger Hamas talesperson Mousa Abu Marzouk.

  • Vilma Stockvall
    08.07

    Ny miljardförlust för SBB

    Det finansiellt pressade fastighetsbolaget SBB redovisar en förlust före skatt på 1,3 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med 4,1 miljarder i förlust under motsvarande kvartal i fjol.

    Resultatet tyngs bland annat av värdenedskrivningar på fastigheter på nästan två miljarder kronor.

    SBB-aktien har sedan årsskiftet fallit 17 procent. (TT)

  • Vilma Stockvall
    07.36

    Flicka till sjukhus efter krock med A-traktor

    En flicka i 15-årsåldern har förts till sjukhus efter en olycka mellan en personbil och en A-traktor i Mantorp i Mjölby kommun, skriver Aftonbladet. Skadeläget bedöms som allvarligt.

    Olyckan inträffade vid 20.30-tiden på söndagskvällen.

    – Det var en sidokollision. En person fördes till sjukhus, säger Mikael Kalered, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till tidningen. (TT)

  • Jan Majlard
    06.40

    Israel: Civila evakueras från Rafah

    Israel har uppmanat civila att evakuera från gränsstaden Rafah i södra Gaza, rapporterar flera medier. Den israeliska militären IDF har släppt flygblad, skickat sms och även ringt palestinier. Det kan tyda på att en markinvasion av Rafah, där Israel hävdar att medlemmar av terrorstämplade Hamas gömmer sig, är förestående. Enligt Times of Israel uppmanas människor att röra sig mot speciella humanitära zoner kring orterna Khan Yunis och al-Mawasi. Det finns uppgifter om att cirka en miljon palestinier sökt sin tillflykt till Rafah.

    Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upprepade i helgen att markinvasionen ska äga rum – oavsett om förhandlingar om en vapenvila fortskrider. Dessa har dock uppenbarligen avbrutits. Den amerikanske chefsförhandlaren, CIA-chefen Bill Burns, har lämnat förhandlingarna i Kairo åkt till Doha i Qatar.

  • Vilma Stockvall
    06.09

    Villabrand i Nordmaling – VMA utfärdat

    En villa i Nordmaling i Västerbotten brinner med kraftig rökutveckling som följd.

    Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Nordmaling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

    Två personer på platsen för branden har förts till sjukhus efter att ha andats in rök, uppger polisen för Folkbladet. Skadeläget är oklart. Huset kommer att få brinna ut under kontrollerade former, enligt räddningstjänsten. (TT)

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas