Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    KI spår fyra räntesänkningar i år

    26 mars 09.27
    TT

    Lågkonjunkturen bottnar i år, enligt Konjunkturinstitutet (KI). De räknar med att styrräntan sänks fyra gånger till årsskiftet.

    Svensk BNP växer med 0,8 procent i år, enligt en färsk prognos från Konjunkturinstitutet.

    Inflationen väntas falla till 2,9 procent i år.

    KI räknar med att Riksbanken till årsskiftet har sänkt styrräntan till 3,00 procent, från dagens 4,00 procent.

    ”Lågkonjunkturen bottnar i år och mot slutet av året inleds den ekonomiska återhämtningen”, skriver KI i ett pressmeddelande.

    Läs mer här.

Senaste nyheterna
  • Vilma Stockvall
    13.04

    Över 100 magsjuka på skola i Gävle

    Ungefär en tredjedel av eleverna på Älvboda friskola i Skutskär utanför Gävle, 119 stycken, är sjukskrivna på fredagen. Orsaken tros vara ett stort utbrott av vinterkräksjuka, rapporterar Gefle Dagblad.

    – De flesta handlar om magsjuka det är jag nästan hundra på, säger skolchefen Johan Sennerfeldt till tidningen.

    Utöver de 119 eleverna är även tio personer ur personalen sjuka. Det är samma nivåer av frånvaro som under pandemin. (TT)

  • TT
    12.50

    Två döda i attacker i Ukraina

    Två personer har dött i ukrainska attacker i gränsregionen Kursk, en ukrainsk region ockuperad av Ryssland, enligt ryska myndigheter.

    ”Byn Korovjakovka besköts från den ukrainska sidan i dag”, meddelade den ryska guvernören i Kurskregionen på sociala medier.

    Moskvakontrollerade myndigheter i Luganskregionen i Ukraina sade samtidigt att en person dödats och ytterligare två skadats av ukrainsk beskjutning av byn Novodruzjesk.

    Ukrainska styrkor har de senaste månaderna trappat upp attacker med robotar och drönare mot ryska gränsområden och har även riktat in sig på rysk energiinfrastruktur.

  • Ebba Nilsonne
    12.32

    Operationer ställs på grund av vårdkonflikten

    Planerade otropediska operationer har ställts in i Region Stockholm på grund av vårdkonflikten, rapporterar Ekot.

    "Vid enstaka tillfällen har vi behövt tillgripa skyddsarbete, det har gällt ambulansverksamhet”, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm till radion.

    Läs mer om vårdkonflikten här.

  • Ebba Nilsonne
    11.51

    Man häktas misstänkt för mord på två barn

    En man häktas på sannolika skäl misstänkt för mord på två barn i Södertälje, meddelar tingsrätten.

  • TT
    11.32

    Varg fälld i Norrtälje – skyddsjakt avslutad

    En varg fälldes i Norrtälje kommun under torsdagskvällen, under den skyddsjakt som länsstyrelsen Stockholm tidigare fattat beslut om. Nu upphör skyddsjakten med omedelbar verkan, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

    Vargen sköts i närheten av en hage där fem får dödats i ett angrepp tidigare under kvällen.

    Länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje den 16 april, efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna.

    Vargen transporteras nu till Statens veterinärmedicinska anstalt, och genom DNA-prov kommer man få reda på om samma varg stod bakom angreppet mot de två shetlandsponnyerna.

  • TT
    11.31

    Kvinna dödade sin dotter – dom fastställs

    En kvinna i Vallentuna dödade sin dotter och försökte även döda sin son. Svea hovrätt fastställer nu domen på livstids fängelse.

    Kvinnan attackerade barnen, som båda var under 15 år, i sitt hem med en kniv. Hon försökte även strypa dem med ett rep.

    Tingsrätten kom fram till att hon inte led av en allvarlig psykisk störning, eller någon annan störning, vid händelsen – och att hon därför kunde hållas ansvarig för sitt agerande.

    Hon dömdes till livstids fängelse och till att betala skadestånd till sonen och barnens pappa.

    ”Hovrätten, som inte sett skäl till att komplettera den rättspsykiatriska undersökning som gjordes i tingsrätten, har gjort samma bedömningar. Hovrätten fastställer därför tingsrättens dom”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

  • TT
    10.53

    Äldre kvinna död efter trafikolycka

    En kvinna i 70-årsåldern har avlidit efter en trafikolycka i Sotenäs kommun, rapporterar P4 Väst.

    Kvinnan körde av vägen på fredagsmorgonen. Polisen meddelade senare att olyckan troligtvis berodde på ett sjukdomsfall.

  • TT
    10.25

    Sextjänster på flera granskade massagesalonger

    På mer än hälften av granskade massagesalonger i Helsingborg förekom försäljning av sexuella tjänster.

    ”Vid sju av 12 salonger konstaterade vi att det säljs sexuella tjänster. Tre salonger friades helt från misstankar. Det stämmer väl med den bild vi har sedan tidigare”, säger polisinspektör Andreas Nordström i ett pressmeddelande från Helsingborgs stad.

    Efteråt har polisen upprättat en anmälan om människohandel och en anmälan om köp av sexuell tjänst.

    Totalt finns ungefär 50 thaimassagesalonger i Helsingborg. I tisdags genomfördes inspektioner på 12 av dem av kommunen, polisen och räddningstjänsten.

    En av salongerna stängdes direkt, eftersom den saknade nödutgång. Ytterligare en salong måste åtgärda sin utrymningsväg. Samtidigt uppdagades hygieniska brister på alla de granskade salongerna utom en.

  • TT
    09.59

    Två män döms för skott under biljakt

    Två män, 19 och 24 år gamla, döms till fängelse efter en dramatisk biljakt där skott avlossades med automatvapen, meddelar Östersunds tingsrätt.

    Den yngre mannen döms till sex års fängelse för grovt hot mot tjänsteman, grovt blåljussabotage, grovt vapenbrott och olaga hot. Den äldre får fyra års fängelse för medhjälp till grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grovt vapenbrott och olaga hot.

    Männen åtalades för mordförsök på flera polismän, men enligt tingsrätten är det inte ställt utom rimligt tvivel att 19-åringen riktade skotten mot de efterföljande polisbilarna och därigenom hade uppsåt att döda.

  • Jonatan Westerlind
    09.57

    Saab: Ska anställa 2 000 personer i år

    Försvarskoncernen Saab gör miljardvinst under årets först kvartal. Värdet på ordrarna steg till 18,5 miljarder, från 17,0 miljarder ett år tidigare.

    Bolaget kommer nu också att anställa 2 000 personer innan året är slut, säger vd Micael Johansson till Corren.

  • TT
    09.10

    Kurskollaps för Oscar Properties

    Fastighetsbolaget Oscar Properties aktie kollapsar på Stockholmsbörsen sedan styrelseordförande Peter Norman och ytterligare en i styrelsen meddelat att de avgår med omedelbar verkan.

    Aktien – som 2017 kostade över 700 kronor – tappar drygt 50 procent av sitt värde och kostar nu 20 öre styck.

    Beskedet om att Peter Norman och styrelseledamoten Markus Dragicevic lämnar styrelsen kom i ett pressmeddelande under torsdagskvällen.

    Grundaren och styrelseledamoten Oscar Engelbert utlovade i samma pressmeddelande besked om hur styrelsen och företagsledningen ska se ut framöver ”så snart som möjligt”.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas