Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot orden – efter Simons död: ”Idioter”

Chris Simons självmord har på nytt startat debatten om kopplingen mellan CTE och ishockey. 

NHL:s vice kommissionär Bill Daly säger dock att de från ligans håll inte ser några samband. 

Ett uttalande som väcker hård kritik – bland annat från den svenske specialisten på hjärnskador, Yelverton Tegnér. 

– Jag förstår inte att man kan säga så, säger han. 

Chris Simon i ett av flera slagsmål under sin NHL-karriär.
Foto: JEFF MCINTOSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Yelverton Tegnér.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Bill Daly.
Foto: LUCAS PELTIER / BILDBYRÅN
Chris Simon.
Foto: DON HEUPEL / AP SCANPIX SWEDEN

På tisdagskvällen, svensk tid, kom beskedet att den tidigare NHL-spelaren Chris Simon har avlidit vid 52 års ålder. Efter sin hockeykarriär led Simon av sviterna efter hjärnskakningar och familjen bekräftar i ett uttalande att han tog sitt liv.

”Familjen är övertygad om, och bevittnade på nära håll, att Chris hade enorma problem med CTE (kronisk traumatisk encefalopati) vilket resulterade i hans död”, står det bland annat i uttalandet.

CTE har i många år varit ett hett debatterat ämne i amerikansk idrott. Skadan misstänks ligga bakom flera dödsfall bland tidigare spelare i fysiska kontaktsporten, inte minst i hockeyn. Nu, efter Chris Simons död, har debatten i NHL blossat upp på nytt. 

Så sent som i fjol sa NHL:s högste chef, kommissionären Gary Bettman, att de från ligans håll ”inte ser några vetenskapliga studier som visar att delar av vår sport leder till CTE”

En åsikt som upprepades av Bill Daly, vice kommissionär i NHL, efter Simons död. 

– Det finns inte tillräcklig vetenskaplig evidens, sa han till Daily Faceoff. 

Stora kritiken mot NHL-toppens utspel

Så sent som 2022 genomförde det amerikanska hälsoinstitutet en undersökning som visade att upprepade smällar mot huvudet orsakade CTE. 2023 visade en undersökning av Columbia University att spelare som deltagit i 50 eller fler slagsmål under en hockeykarriär i genomsnitt dog tio år tidigare än sina medspelare. Dessutom var de spelarna betydligt mer benägna att begå självmord eller en drogöverdos. 

Så Dalys nya uttalande har fått hård kritik. 

Hockeyagenten Allan Walsh skriver på X att Daly och Bettman ”Inte har någon skam i kroppen”. Den förre NHL-spelaren Daniel Carcillo, som själv lidit av CTE-liknande sympton efter karriären, skriver på samma medium att Daly och Bettman ”kan dra åt helvete”. Den kanadensiska hockeysajten Dose skriver att Daly ”framstår som en idiot”. 

Yelverton Tegnér, svensk professorn i idrottsvetenskap med specialkunskap på hjärnskador, ställer sig även han frågande till Dalys utspel. 

– Jag förstår inte att man kan säga så. Vi vet att upprepade smällar mot skallen leder till skador i hjärnan och jag är ganska övertygad att upprepade smällar mot hjärnan leder till CTE, säger han. 

”Tror man skulle tjäna på att vara ärlig”

Samtidigt säger Tegnér att det inte är så enkelt att prata säkert om CTE, eftersom det kan diagnostiseras först efter döden. 

– Så man kan inte säga något med 100 procents vetenskaplig säkerhet innan dess, men vi kan definitivt inte utesluta kopplingen mellan att de smällar mot huvudet man får när man spelar hockey och CTE. I det enskilda fallet är det nästan omöjligt att säga innan den patologiska undersökningen är genomförd. 

Vad säger du om Dalys utspel? 

– Det känns som att alla är så rädda för att gå ut med nya regler och rekommendationer för spelarnas hälsas skull. De tror att sporten skulle förlora på det, men det tror inte jag. Är man ärlig och uppriktigt så tjänar man på det. 

Chris Simon kom in i NHL som 20-åring i Quebec Nordiques i början av 1990-talet. När laget ett par år senare flyttade till Colorado följde han med, och tillsammans med svenske superstjärnan Peter Forsberg vann han Stanley Cup säsongen 95/96. 

Simon blev kvar i NHL till 2008, hans sista klubb i världens bästa ishockeyliga blev Minnesota Wild. Därefter spelade han fem säsonger i KHL innan han avslutade sin karriär, 41 år gammal, 2013. 

Chris Simon gjorde sig tidigt känd som en fysisk spelare och var inblandad i många, många slagsmål under sina år i NHL. Han drog på sig hela 1824 utvisningsminuter i NHL och var sammanlagt avstängd i 65 matcher. 

Chris Simon blev 52 år gammal. 

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020-18 18 00.

Jourhavande medmänniska:  08 – 702 16 80

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Hockeysverige

Följ NHL på djupet
Läs mer hos Hockeysverige
Allt om världens bästa liga
Till Hockeysverige