Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Asienkorrespondent svarar på tre frågor om det eventuella Tiktokförbudet i USA. Foto: Salim Alsabbagh/SVT & Caroline Brehman/EPA/TT

Kinesiska Tiktok på offensiven – vill stoppa förslaget om förbud i USA

Uppdaterad
Publicerad

Lagförslaget om att förbjuda appen Tiktok i USA väntar nu på att tas upp i senaten. Om ägarna inte säljer plattformen kan den förbjudas i hela landet.

Men hur troligt är det egentligen? Och varför har Tiktokanvändare uppmanats att ringa upp senatorer?

Amerikanska Tiktokanvändare har vittnat om meddelanden från den sociala mediejätten, där de uppmanats att höra av sig till kongressen i syfte att be dem stoppa det eventuella Tiktokförbudet.

En överväldigande majoritet i amerikanska representanthuset röstade tidigare i mars för lagförslaget. President Joe Biden har meddelat att han godkänner lagförslaget om det hamnar på hans bord, men först måste det alltså godkännas i senaten.

Senator hotades

På onsdagen publicerade den republikanska senatorn Thom Tillis en ljudfil på X, som han menar att hans kontor mottagit: ”Om du förbjuder Tiktok kommer jag hitta dig och skjuta dig”, hör man en röst säga, följt av skratt. I skrivande stund har filen visats strax över en halv miljon gånger.

Tillis påstår att det ”kommunist-kinesiska företaget bevisar hur farligt deras nuvarande ägande är” och menar att att uppringaren kan ha begått ett federalt brott på grund av hoten.

Tiktok själva svarar i tråden på X att sådana hot är oacceptabla, att de ”fördömer detta på starkast möjligast sätt” och att protesterna måste göras på ett respektfullt sätt.

I klippet ovan får du svar på tre frågor om det eventuella Tiktokförbudet i USA.

Lagförslaget i USA:s kongress

Bakom lagförslaget i USA finns en oro kring mängden användardata som appen samlar in, samt den misstänkta kopplingen mellan Tiktoks ägare, kinesiska Bytedance, och den kinesiska staten.

Tiktok har nekat till anklagelserna om att de delar användardata med kinesiska staten, men landet har samtidigt en underrättelselag som kan tvinga dem att lämna ut information, om staten skulle kräva det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.