Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Svensk bnp fortsätter backa

Sveriges bnp minskade med 0,3 procent under tredje kvartalet, säsongrensat och jämfört med kvartalet innan, skriver Statistikmyndigheten SCB.

Nedgången beror bland annat på lägre hushållskonsumtion. Kalenderkorrigerat och jämfört med tredje kvartalet 2022 minskade BNP med 1,4 procent, enligt SCB.

– bnp minskade för andra kvartalet i rad. Nedgången i ekonomin var bred men hölls tillbaka något av en stark tjänsteexport. Hushållens konsumtionsutgifter minskade för femte kvartalet i rad, säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna.

Detta är nu andra kvartalet i rad, vilket tekniskt brukar definieras som en recession, skriver TT.

Läs mer

Senaste nyheterna

Minst 20 döda i bussolycka i Pakistan

Minst 20 personer har omkommit och över 20 skadats i en bussolycka i norra Pakistan, uppger landets polis.

Föraren tappade kontrollen över bussen vid en vägkorsning i bergsområdet i Chilas-området i regionen Gilgit Baltistan.

Det ledde till att bussen föll ned i en ravin där floden Indus flyter fram.

– Hjälpinsatserna är avslutade. Av de 21 skadade är tillståndet för fem mycket kritiskt, säger Azmat Shan vid polisen.

Bristfälliga förarutbildningar och ofta undermåligt underhållna vägar gör att bussolyckor är vanligt förekommande i Pakistan.

Man misstänks ha våldtagit kvinna under vapenhot

Under torsdagskvällen larmades polis i Göteborg efter att en kvinna ska ha fått ett vapen riktat mot sig, blivit hotad och tvingad till sexuell handling.

Mannen, som är i 20-årsåldern, lokaliserades till en lägenhet i närheten och insatsstyrkan tillkallades. Han kunde senare gripas, skriver polisen på sin hemsida.

En anmälan om olaga hot, grovt vapenbrott, våldtäkt samt ringa narkotikabrott har upprättats.

Danmark höjer abortgränsen

Danmarks regering höjer abortgränsen från tolv till 18 veckor, meddelar danska inrikes- och hälsodepartementet.

Sedan 1973 tillåts fri abort fram till vecka tolv för kvinnor över 18 år, därefter krävs ett speciellt tillstånd från ett abortsamråd.

I september 2023 föreslog Danmarks etiska råd att gränsen skulle höjas, med hänvisning till att Danmark har en av de mest restriktiva abortlagarna i Västeuropa.

Lagförslaget kommer att läggas fram under nästa år och beräknas träda i kraft den 1 juni 2025, enligt uttalandet.

Stora skillnader i synen på koranbränningar

Fler invånare med utländsk bakgrund i så kallade utsatta områden vill förbjuda koranbränningar än sina grannar med svensk bakgrund, visar en ny undersökning från Järvaveckan Research. 67 procent av de tillfrågade med utländsk bakgrund i utsatta områden är positiva till ett sådant förbud medan motsvarande siffra bland de med svensk bakgrund är 49 procent. Bland övriga befolkningen är 49 procent positiva till ett förbud.

Undersökningen har också frågat om ett eventuellt stopp för byggandet av nya moskéer i Sverige. Där är 32 procent av invånarna i utsatta områden positiva, jämfört med 43 procent i övriga Sverige.

Rapporten bygger på 4 300 intervjuer och är den fjärde i en serie om svenskars inställning till olika dagsaktuella politiska ämnen, som Järvaveckan har genomfört.

2 000 gripna efter Gazaprotester – många inte studenter

Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP

Polisen har hittills gripit över 2 000 pro-palestinska demonstranter vid universitet runt om i USA, enligt AP.

Men flera amerikanska medier rapporterar att många av de gripna inte är studenter vid lärosätena. Vissa uppges vara lärare eller tidigare studenter, andra sakna koppling till universiteten.

De senaste veckorna har ett stort antal universitet i USA skakats av omfattande Gazaprotester. Demonstranter har ockuperat gräsmattor och byggnader och många skolor har kallat in polis för att lugna ner protesterna.

Boris Johnson glömde foto-id – nekades rösta

Foto: Justin Tallis/AFP

Boris Johnson, ett känt ansikte i stora delar av världen, fick vända om när han skulle rösta i ett lokalval i England. Den brittiske förre premiärministern hade inte med sig något id-kort med foto och fick fixa fram ett för att lägga sin röst, rapporterar The Guardian.

Lagen som kräver foto-id för att få rösta var han själv med och drev igenom 2022 under sin tid i den brittiska regeringen. Den brittiska valkommissionen har varnat för att hundratusentals människor, bland dem många krigsveteraner, saknar den typ av id som krävs för att rösta. Ministern med ansvar för veteranfrågor har bett om ursäkt för att deras id inte godtas.

Många döda efter skyfall i Brasilien

Minst 29 människor har omkommit i översvämningar och jordskred efter skyfall i södra Brasilien. Dödstalen väntas stiga.

Enligt guvernören i regionen Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, handlar det om den värsta naturkatastrofen genom historien för området. Undantagstillstånd har utlysts.

Faran är inte över, regnen fortsätter och den stora floden Guaiba, som redan har svämmat över, väntas stiga ytterligare.

Arizona avskaffar kritiserad abortlag från 1800-talet

Den mycket strikta abortlag, från 1864, som återinfördes i Arizona i april kommer inom några månader att vara historia igen. Guvernören Katie Hobbs från Demokraterna har skrivit under beslutet att skrota den.

Hobbs skrev under sedan delstaten Arizonas senat i onsdags med röstsiffrorna 16–14 röstat för att avskaffa lagen. Demokrater och två republikanska senatorer bildade majoritet.Lagen tillåter bara abort om kvinnans liv är i fara.

Det var i april som Högsta domstolen i delstaten gav sitt godkännande till den kontroversiella 160 år gamla lagen. Beslutet möjliggjordes sedan USA:s Högsta domstol 2022 rivit upp beslutet ”Roe mot Wade” från 1973, som säkrade aborträtten nationellt i USA. Därefter har flera delstater valt att skärpa sina abortlagar.

Judiska centralrådet fördömer planerad koranbränning i Malmö

Polisen i Malmö har gett tillstånd till en koranbränning på Gustav Adolfs torg i Malmö på fredag nästa vecka. Ytterligare minst en ansökan om att bränna Koranen inför Eurovision i Malmö ska ha inkommit till polisen och är under behandling.

Nu fördömer Judiska centralrådet den planerade koranbränningen som man kallar för en ”hatfull handling” på sin hemsida. Rådet skriver också att en koranbränning riskerar att ytterligare förvärra den redan allvarliga säkerhetssituationen i staden inför musiktävlingen.

”Vi vill därför passa på att uppmana alla som vill framföra sina åsikter i samband med Eurovision att göra det på ett sådant sätt att hot och hat mot minoriteter undviks.”, skriver Judiska centralrådet på sin hemsida.

Skottlossning mot flerfamiljshus i Trelleborg

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen skriver på sin hemsida att flera inringare larmat om att de hört skott avlossas i centrala Trelleborg. Platsen har spärrats av. Det har skjutits mot ett flerfamiljshus, ingen har påträffats skadad i den beskjutna lägenheten, enligt polisen. Ingen misstänkt har gripits. Även en grannlägenhet har träffats av skott, inte heller i den bostaden har någon skadats.

– Men vi har uppgifter om att misstänkta ska ha lämnat platsen i bil, säger Evelina Olsson till TT.

Sångerskan Tove Naess död

Foto: Roger Tillberg/TT

Tove Naess har dött efter en tids cancer, berättar hennes sambo för Aftonbladet. Hon blev 64 år gammal.

Sångerskan sjöng med Dave & the Mistakes på 80-talet och släppte även flera soloskivor. Hon har även varit körsångare bakom flera stora artister, däribland Marie Fredriksson och Ulf Lundell.

1991 var hon med i Melodifestivalen med låten ”Låt mig se ett under”.

Läs mer här

Brand i brödfabrik på Hisingen

Det brinner i en fabrikslokal i Torslanda i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida. Enligt GP är det brödfabriken där Åkes hönökakor bakas som brinner. Enligt polisen ska ingen person befinna sig i lokalen, ingen ska heller ha skadats.

Sony lägger bud på filmjätte

Underhållningsjätten Sony och riskkapitalbolaget Apollo Express har uttryckt sitt intresse att köpa filmbolaget Paramount, rapporterar The New York Times med hänvisning till källor.

Enligt uppgifter till tidningen är den föreslagna köpesumman cirka 26 miljarder dollar.

Filmstudion Skydance har under de senaste månaderna exklusivt förhandlat om att köpa Paramount, med deadline på fredag. Budet från de nya intressenterna är icke-bindande, men skulle göra Sony till majoritetsägare vid en eventuell affär.

Paramount är ett av USA:s äldsta och största filmbolag.

Sjuksköterska i USA gav patienter dödlig dos insulin – döms till livstid

En 41-årig sjuksköterska i den amerikanska delstaten Pennsylvania har dömts till livstids fängelse efter att ha gett patienter dödliga eller potentiellt dödliga doser av insulin, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt domen ska sjuksköterskan ha varit inblandad i 17 patienters dödsfall mellan åren 2020-2023. Offren var mellan 43 och 104 år gamla. Hon dömdes för tre fall av mord och 19-fall av mordförsök.

En död efter trafikolycka i Gagnef

En kvinna har dött efter en trafikolycka med två fordon på E16 nordost om Mockfjärd, uppger polisen. Olyckan inträffade på torsdagseftermiddagen. Polisen har inlett en utredning och fordonen ska genomgå teknisk undersökning.

Vägen var tidigare helt avstängd men vid 21-tiden öppnade vägen helt.

Biden: Demonstranterna måste hålla sig till lagen

Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, men inte rätt att skapa kaos.  Det säger den amerikanska presidenten Joe Biden om de massprotester som pågår på universitet runt om i USA, mot Israels agerande i Gaza. Det är första gången på tio dagar som presidenten offentligt kommenterar de omfattande protesterna där tusentals personer gripits.

– Fredliga demonstrationer är skyddade. Våldsamma protester är inte skyddade. Att förstöra egendom, upplopp och vandalism är inte fredliga demonstrationer.

Läs mer här.

Norges säkerhetspolis: Ryska agenter avslöjade

Norges säkerhetspolis PST har upptäckt rysk underrättelseverksamhet i Vestland, rapporterar NRK. Flera agenter har avslöjats, enligt Torgils Lutro som är chef för PST i Vestland. Men han vill inte gå in på hur många det gäller.

– I Vestland har vi haft stark misstanke om, men har också upptäckt, fientlig och oönskad rysk underrättelseverksamhet sedan invasionen av Ukraina 2022, säger Lutro till den norska kanalen.

Den norska säkerhetspolisen bedömer att Rysslands syfte bland annat kan vara att förbereda sabotage. Enligt Torgils Lutro är Rysslands mål också att skada bilden av Norge för landets allierade.

Totalstopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala

Det är stopp i tågtrafiken i båda riktningar mellan Stockholm och Uppsala på torsdagseftermiddagen. Detta till följd av en olycka vid Häggvik. Alla pendeltåg och fjärrtåg påverkas.

Stoppet väntas vara hävt tidigast 18.45.

It-attack mot Umeå universitet

Umeå universitet har utsatts för en cyberattack. Attacken upptäcktes under torsdagsmorgonen och alla servrar med utgående trafik har stängts ner.

– Vi jobbar parallellt med analyser och med att stoppa attacken. Det här påverkar åtkomsten för vissa anställda och studenter, säger Therese Strandberg, it-chef, till Folkbladet.

Strandberg misstänker att det handlar om en så kallad ransomwareattack, ett utpressningsförsök där ett virus låser system och där det krävs en lösesumma för att öppna upp det igen. Enligt Strandberg har universitetet en idé om varifrån attacken kan tänkas komma.

– Vi har gjort analyser, men vi kan inte med någon säkerhet uttala oss om det ännu. Det finns misstankar, men vi vill dagsläget inte peka ut någon, säger Strandberg till tidningen.

Strömmer efter Gubbängen-attacken: Allvarligare säkerhetsläge

Foto: Lars Schröder/TT

– Det som har framkommit på dagens möte är en bekräftelse på att våra brottsbekämpande myndigheter tar det här läget på ett ordentligt stort allvar, säger justititeminister Gunnar Strömmer till DN efter ett möte med samtliga riksdagspartier.

Regeringen kallade till sig partierna efter attacken mot ett politiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm anordnat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Även Säpo och Polismyndigheten deltog på torsdagen.

Hur bedömer du säkerhetsläget för den som ska delta i ett politiskt möte eller en demonstration?

– Det går inte att säga det med den konkretionen rörande varje enskild politiker eller varje enskilt möte. Men vi vet att vi har ett allvarligare säkerhetsläge i Sverige, säger Strömmer.

Läs mer här.

Moderaterna vill skydda det vita snuset från EU-förbud

– Vi kommer inte att acceptera ett förbud mot det vita snuset.

Det säger Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn till EU-valet, på en pressträff på torsdagen och kallar det hela för ”en frihetsfråga”.

I nuläget är det vita snuset oreglerat på EU-nivå, till skillnad från vanligt snus som är förbjudet i alla medlemsländer utom Sverige. Men det kan snart ändras. EU-kommissionen arbetar med att revidera unionens tobaks- och nikotinlagar, varpå ett förbud mot även det vita snuset bli aktuellt. Det har fått flera svenska europaparlamentariker att kampanja mot ett förbud, däribland Tomas Tobé.

Totalt presenterar M åtta vallöften som ska “skydda det vita snuset från Bryssels byråkrater”.  Utöver att säga nej till ett totalförbud handlar det bland annat om att undvika ett smakförbud och att hindra ”omfattande designbegränsningar”.

Läs mer här

Man frias från grova krigsbrott i Syrien

En syrisk medborgare bosatt i Blekinge frias från krigsbrott begångna i Syrien 2015. Han åtalades för att under IS-flagg ha avrättat två obeväpnade personer och misstänktes även för att ha skändat en avliden person, som släpades efter en tutande bil och bands fast vid en lamppost på ett torg.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalades för grovt krigsbrott alternativt medhjälp till sådant. Han släpptes dock ur häkte i väntan på domen från Blekinge tingsrätt, som nu friar honom helt.

Visserligen bedömer rätten att mycket tyder på att händelserna i sig inträffat, samtidigt som det förblir oklart vad den åtalade mannen varit inblandad i.

Vidare konstaterar rätten i sin dom att bevisningen i stort bygger på muntliga vittnesuppgifter som inte anses uppnå de krav som ställs för en fällande dom.

Ny guldgruva invigd i Lycksele

Foto: Erik Simander

På torsdagen invigdes en guldgruva i Fäbodtjärn, i Lycksele kommun. Gruvan är den första som öppnas på tio år, väntas vara i drift under tre år och beräknas skapa runt 15 arbetstillfällen.

I dag ligger guldpriset på rekordnivåer. Det oroliga världsläget har fått centralbanker runt om i världen att köpa på sig guld som en säkerhet.

Kritik har riktats mot gruvan från bland annat Naturskyddsföreningen och närboende som menat att värdefulla naturmiljöer riskerar att förstöras och vattendrag förgiftas. Det kan i sin tur påverka privatpersoners tillgång till vatten och fiske i den närliggande nationalälven Vindelälven.

Israel skärper reserekommendationen till Sverige

Det israeliska säkerhetsrådet höjer sin reserekommendationsnivå från 2 till 3 inför Eurovision Song Contest i Malmö, skriver Israel National News.

Den tidigare nivån motsvarar ”potentiellt hot” mot israeler som reser till evenemanget, och den nya nivån motsvarar ”måttligt hot”.

Resevarningen gäller endast under den tid Eurovision pågår, men säkerhetsrådet uppmanar den som har planer på att resa till Malmö under perioden att tänka över om resan är nödvändig.

Rådet uppmanar även alla som väljer att resa att ladda ned rådets särskilda app för att hålla sig uppdaterade.

Tjänstemannafacket Unionen varslar i Teslakonflikten

Unionen ger sig nu in i Teslakonflikten. Tjänstemannafacket varslar om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial gör åt Tesla.

Företaget besiktar utrustning på verkstäderna.

”Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla”, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

Blockaden träder i kraft 14 maj om ingen lösning nåtts innan dess, vilket förefaller mindre troligt.

Attackerade poliser med svärd – döms

Den man i 35-årsåldern som attackerade två poliser med svärd i Huskvarna döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var i januari som mannen gick till attack mot poliserna, efter att de larmats till platsen om att mannen varit utåtagerande. En av poliserna blev huggen i bålen och fick livshotande skador, den andra blev skadad i en hand.

Åttaåring handlade för 37 000 kronor i online-spel

Ett barn i Stockholmsområdet har via familjens Apple-id köpt robux, den digitala valutan i online-spelet Roblox, för 36 916 kronor. Det framgår av en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden som föräldrarna har gjort. De har fått tillbaka drygt 10 000 kronor av Apple och vänder sig nu till myndigheten för att få tillbaka hela beloppet. Enligt föräldrarna har Roblox sagt sig vara villiga att häva köpet, men de har framhållit att ärendet måste gå via Apple som tillhandahåller betalningshanteringen.

Koranbränning beviljad i Malmö

Polisen har gett tillstånd till en koranbränning i centrala Malmö.

Manifestationen kommer att hållas på Gustav Adolfs torg under fredagen.

Ytterligare minst en ansökan om att bränna koranen i Malmö inför Eurovision ska ha inkommit till polisen och är under behandling.

Läs mer här.

Polisledningen kallas till riksdagen

Riksdagens justitieutskott kallar nu polisledningen till ett möte om DN:s avslöjande om polisläckorna. Beslutet fattades av utskottet efter initiativ från Vänsterpartiet:

– Syftet är att ge polisen möjlighet att förklara hur det har kunnat gå så här långt. Det är fruktansvärda misstag som begåtts över tid. Polisen måste ta i tur med detta, säger Gudrun Nordborg (V), ledamot i justitieutskottet.

DN publicerade på torsdagen nya uppgifter om infiltrationen inom Polismyndigheten.  Gängledaren Ismail Abdo, ”Jordgubben”, hade en kärleksrelation med en polisstudent.

Livstidsdömd 20-åring åtalas för mord vid skola

Två unga män åtalas för inblandning i mordet på en man som sköts till döds vid Mellringeskolan i Örebro förra sommaren. Offret, en 29-årig man, sköts till döds med åtta skott.

En 20-årig man åtalas för att ha avlossat skotten, medan en 19-åring åtalas för medhjälp, bland annat genom att ha skjutsat skytten till brottsplatsen.

20-åringen dömdes tidigare i år till livstids fängelse av Svea hovrätt för att ha skjutit ihjäl en man i Ulvsunda väster om Stockholm. Det mordet begicks nio dagar före mordet i Örebro.

C: Förbjud fossil energiproduktion till 2035

Foto: Samuel Steén / TT

”Håll gränsen” är budskapet på Centerpartiets valaffischer. Det är en blinkning till dåvarande Centerledaren och statsministern Torbjörn Fälldins uttalande 1981, när en rysk ubåt strandade utanför Karlskrona.

I EU-valet vill partiet hålla gränsen både mot Ryssland och ”fossilkramarna” inom EU, säger partiledaren Muharrem Demirok och partiets toppkandidat till parlamentet, Emma Wiesner, på en presskonferens på Gärdet i Stockholm.

De presenterar därför ett paket med förslag på klimatområdet.

Det handlar bland annat om ett omedelbart stopp för import av ryskt fossilt bränsle och att alla subventioner inom EU till fossilindustrin upphör.

Nästan 20 000 strömlösa i Kungsbacka

Omkring 18 700 personer i Kungsbacka kommun är utan ström efter att ett stort strömavbrott inträffade under torsdagsförmiddagen.

Enligt elnätsbolaget Ellevio inträffade ett avbrott strax efter klockan halv nio på morgonen, vilket beräknas vara uppklarat strax innan lunch. Ännu ett större avbrott inträffade sedan runt halv elva, det finns för närvarande ingen prognos för när det kan vara fixat.

Skolor spred felaktig varning om gängrekrytering i Nacka

Åtminstone två skolor i Nacka och Värmdö har i utskick till vårdnadshavare uppgett att polisen varnar för att det skulle pågå rekryteringsförsök till kriminella gäng i ett lokalt köpcentrum. Men polisen har inte gått ut med någon sådan information, rapporterar Nacka Värmdö Posten.

– Det är ju gjort i all välmening av skolorna, men man sprider oro i onödan och citerar polisen, en myndighet med stort förtroende i samhället, felaktigt, säger kommunpolisen Anna Karlsson till tidningen.

SD-parlamentariker går över till Folklistan

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraternas sittande Europaparlamentariker Johan Nissinen kandiderar för nystartade Folklistan inför valet den 9 juni, meddelar partiet.

Folklistan lanserades i början av april av tidigare socialdemokraten Jan Emanuel och före detta KD-politikern Sara Skyttedal, numera politisk vilde i Europaparlamentet.

– Det känns väldigt fantastiskt att stå här i dag och vara med i en folkrörelse som gör mycket skillnad, säger Nissinen på en pressträff.

Johan Nissinen ersatte Jessica Stegrud (SD) i parlamentet efter att hon blev riksdagsledamot 2022. När SD presenterades sin lista inför EU-valet i juni var Nissinen inte med bland toppnamnen.

Magdalena Anderssons städerska får skadestånd

Tidigare stadsminister Magdalena Anderssons städerska, Chilo Martinez, får skadestånd av sin tidigare arbetsgivare. Städbolaget döms att betala henne närmare 127 000 kr.

– Vi kommer att överklaga rättegångskostnaderna, säger juridiska ombudet John Nordmark.

Läs mer här:

Städerskan Chilo får skadestånd av sin arbetsgivare

Pluggade till polis – hade kärleksrelation med gängledare

Foto: Daniel Costantini och Polisen Illustration: Jenny Alvén

En kvinna planterades på Polishögskolan av gängkriminella. En annan student hade en kärleksrelation med gängledaren Ismail Abdo, ”Jordgubben”. Detta enligt polisen.

Kvinnorna tvingades sluta av säkerhetsskäl, kan DN avslöja. Då hade de redan utbildats i polisens arbetsmetoder.

Läs mer här.

Yrkar på fängelse för upploppsmakare

Åklagaren yrkar på fängelse för 12 av de 16 personer som åtalats för inblandning i upploppet på läktarna under Stockholmsderbyt i fotboll mellan AIK och Djurgården på Tele2 arena förra våren.

För fem av dem yrkar åklagaren på fängelse i ett år och tre månader, rapporterar Radiosporten.

De fem är misstänka för anstiftan till våldsamt upplopp. Övriga elva åtalades för delaktighet i våldsamt upplopp.

Det var i slutskedet av det fotbollsallsvenska derbyt mellan Djurgården och AIK den 28 maj i fjol som det urartade på Tele2 arena. Pyroteknik och bortslitna stolar kastades från läktarna. Maskerade personer tog sig in på planen och till angränsade läktarsektioner.

Flicka utvisades från Sverige – trampades ihjäl

En sjuårig flicka som i flera år bott i Västsverige men utvisats omkom på en överfull båt med migranter i Engelska kanalen, rapporterar P4 Väst.

Det var i slutet av april som totalt fem personer dog när de försökte passera från Frankrike till Storbritannien. Enligt BBC befann sig över 100 personer i den lilla uppblåsbara båten, och flera personer drunknade eller trampades ihjäl när panik utbröt.

En av dem var den sjuåriga flickan, som enligt P4 Väst utvisats från Sverige i februari och hamnat i Frankrike. Hon reste tillsammans med sina föräldrar och två syskon när föräldrarna tappade greppet om henne på båten och hon trampades ihjäl, vilket även The Guardian rapporterat om.

Många döda efter dramatisk vägkollaps i Kina

Foto: ”AFP”

Antalet döda efter motorvägskollapsen i Guangdongprovinsen i södra Kina har stigit till 48 personer, uppger statliga medier.

Totalt var ett tjugotal fordon inblandade i olyckan, som ägde rum på en sträcka mellan staden Meizhou och Dabuområdet på onsdagen. En nära 18 meter lång del av vägen föll samman och vad som ser ut att vara en djup grop öppnades, i vilken många bilar hamnade.

Orsaken till vägkollapsen sägs vara det extremväder i form av kraftiga regn, översvämningar, hagel och en dödlig tornado som drabbat Guangdong de senaste veckorna.

Tvångsvården av unga brister på alla punkter

De redan så utskällda Sis-hemmen uppfyller inte målen för att ge vård och behandling åt intagna ungdomar. Det konstaterar Riksrevisionen i en kritisk granskning.

Otillräckligt utbildad, ibland direkt olämplig personal, dålig anpassning till individuella vårdbehov och stora skillnader mellan olika särskilda ungdomshem. Tvångsvården av barn och unga brister på punkt efter punkt, anser Riksrevisionen.

– Vården och behandlingen på Sis ungdomshem är varken tillräckligt bra eller tillräckligt omfattande. Vi ser brister både ute på ungdomshemmen, i Sis som myndighet, och på den nationella nivån där regeringen har huvudansvar, säger Maria-Medée Almroth, projektledare för granskningen.

Regeringen: Utvisa fler utlänningar som begått brott

Regeringen vill skärpa reglerna för utvisning av utländska medborgare som begått brott.

Målet är att brott ska bli utvisningsgrundande i högre utsträckning än i dag.

– Syfte är att skapa en skärpt reglering som skapar förutsättningar för betydligt fler utvisningar av utlänningar som begått brott, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Det är oklart hur många individer som kommer att beröras av de nya förslagen men migrationsministern räknar med att det blir betydligt fler än i dag som kommer att utvisas.

– Allmänhetens förtroende för rättsväsendet och migrationspolitiken är beroende av att utlänningar i landet följer våra lagar, säger Maria Malmer Stenergard.

En utredare ska lämna förslag senast den 15 maj 2025.

Skandia sänker rörliga boräntor

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skandia sänker räntan på bolån med tre månaders bindningstid med 0,10 procentenheter samtidigt som man höjer räntan på bolån med två till fem års bindningstid med lika mycket.

”Justeringarna är en anpassning till marknadsräntorna vilka i sin tur påverkar våra upplåningskostnader”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Förändringen betyder en ny listränta på 5,44 procent för tre månader medan övriga räntor uppgår till från 5,19 procent för ett år till 4,45 procent för fem år.

SEB: Sju räntesänkningar väntar

Nästa vecka sänker Riksbanken styrräntan. Totalt väntar fyra sänkningar under 2024 och ytterligare tre under 2025. Det slår SEB fast i en ny konjunkturprognos.

Banken skriver att den nedåtgående inflationstrenden ”lever men är svajig” och detta kommer göra att räntesänkningarna sker i långsammare takt. Därför bedömer man nu att efter nästa veckas räntesänkning dröjer det till augusti innan det är dags igen.

Läs mer här

UCLA-demonstranter blir fler trots hot om arrestering

Foto: Etienne Laurent/AP.

Polisen vid University of Los Angeles har uppmanat demonstranterna att lämna universitetsområdet och hotar med att gripa de som inte lyder. En ström av studenter lämnade, men hundratals har stannat kvar och förbereder sig för en konfrontation med polisen – tar på sig hjälmar, masker och skyddsglasögon, skriver The New York Times. Antalet supportrar till demonstrationen har även ökat utanför polisens avspärrningar.

Samtidigt växer polisens närvaro. Hundratals kravallpoliser med har ställt upp i taktiska formationer vid studentprotesterna på UCLA och närmar sig det läger som pro-palestinska demonstranter satt upp, rapporterar The Guardian.

Ordern om att demonstranterna ska skingra sig kommer mindre än 24 timmar efter att en maskerad grupp omringat det pro-palestinska lägret och våldsamt attackerat studenter.

Abortlag från 1800-talet på väg att skrotas

Arizonas senat har röstat för att avskaffa den abortlagstiftning från 1864 som säger att abort endast är tillåtet om kvinnans liv är i fara.

Efter onsdagens omröstning återstår nu bara för delstatens demokratiska guvernör Katie Hobbs att underteckna avskaffandet.

”Kvinnor i Arizona ska inte behöva leva i en stat där politiker fattar beslut som i själva verket borde fattas mellan en kvinna och hennes läkare” säger Hobbes i ett uttalande efter omröstningen.

Trump om studentprotesterna: ”New York var under belägring”

Foto: Scott Olson/TT

Under ett valmöte i delstaten Wisconsin tog expresidenten och republikanernas väntade presidentkandidat upp studentprotesterna mot Israels agerande i Gaza. Han berömde polisens agerande och säger att gårdagskvällens och nattens massgripanden var ”vackert att se”. Han säger också att ”New York var under belägring” i samband med gårdagens ockupationsprotester, rapporterar Reuters. Expresidenten har tidigare hävdat att det pro-palestinska demonstranterna drivs av ett ”enormt hat”.

Amerikanska styrräntan lämnas oförändrad

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent.

Fed-chefen Jerome Powell har inför beskedet deklarerat att han vill se tydligare bevis för att inflationen i USA är på väg mot målet för att mjuka upp penningpolitiken.

Målet är att få ned inflationen i USA till 2 procent. I mars steg den till 2,7 procent, enligt det så kallade PCE-måttet. Det kan jämföras med 2,5 procent i februari.

Att landets ekonomi har accelererat oväntat kraftigt har fått marknad och analytiker att inte längre tro på en räntesänkning i USA till sommaren.

Man död vid rastplats – polisen utreder mord

En person har påträffats död i en bil vid en rastplats intill E4 norr om Jönköping. Polisen utreder händelsen som misstänkt mord och har spärrat av platsen. Man genomför bland annat en teknisk undersökning och rättsläkare är på plats.

– Vi söker av området med hund och drönare. Trafiken på E4 påverkas inte av händelsen, säger Markus Kron vid polisen i region Öst.

Till P4 Jönköping uppger polisen att den döda personen är en man men att han ännu inte identifierats.

Larmet kom in strax innan klockan 18. Ingen är gripen i nuläget.

Inga aborter efter vecka sex i Florida

Lagändringen, som gäller från den första maj, tillåter endast undantag när kvinnans liv är i fara eller när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. Den ersätter en tidigare lag som tillät aborter fram till graviditetsvecka 15.

Den nya lagen hyllas i konservativa kretsar men har kallats ”en mardröm” av USA:s demokratiske president Joe Biden, enligt medier. I samband med presidentvalet i höst ska Floridas invånare rösta om huruvida rätten till abort ska skrivas in i delstatens grundlag.

NMR störde förstamajtal

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har stört två förstamajtal i dag. När socialdemokraten Annika Strandhäll talade i Gislaved kom NMR till platsen och började bland annat bränna en EU-flagga, rapporterar P4 Jönköping.

Bilder från platsen visar en person med megafon, omgiven av män som håller i NMR-flaggor. En person har gripits för misshandel.

I Västerås bröt ett slagsmål ut när nazister störde Anders Ygemans (S) tal, rapporterar VLT.

– Det är sorgligt att nazister återigen försöker störa mötes- och demonstrationsfriheten, säger Ygeman till tidningen.