Vi kollar hur banorna klarat vintern i olika delar av Golfsverige. Genrebild: Getty Images

Golfsverige

Så har golfbanorna klarat vintern

Golfsverige vaknar sakta som säkert. Norrland? Jo, gräset verkar trivas utmärkt under snötäcket. 

Text: Olof Åsgård • 2024-03-26 Uppdaterad 2024-03-26

Golfsverige vaknar till liv. I söder spelas det redan golf på flera håll. I mitten av landet börjar banorna värma sig i vårljuset. Norrut vilar fortfarande ett tjockt snötäcke på många banor, och det är positivt. 

Vi tog kontakt med Stefan Nilsson på Svenska Golfförbundet som tillsammans med sina kollegor ger en generell bild av hur vintern och våren påverkat golfbanorna och säsongsstarten i olika delar av landet.
– Landet är långt. I söder spelas det golf medan i norr är det fina skidspår på golfbanorna, säger Stefan Nilsson, rådgivare bana & anläggning Halland, Göteborg & Bohuslän-Dal.

Skåne & Blekinge

Sett till hela området har det varit en varierande övervintring i år. Det blev en blöt höst och vinter där ovanligt många banor tvingades hålla helt stängt under vintern på grund av vätan. På vissa håll låg det snö under lång tid och det har ställt till med problem.
Några banor har mycket svampskador, flera har ytliga svampskador som kommer läka fort när tillväxten kommer i gång.
Av de som öppnat var det många som presenterade bra banor direkt. 
Många banor i Skåne och Blekinge kommer öppna till påsken och eftersom den kommer tidigt i år så är det litet av ett orosmoln och en utmaning för banorna eftersom den kalla våren gjort att värmen och gräset inte kommit igång på riktigt, och påsktrycket kan därför leda till mer slitage än vanligt. 

Halland, Bohuslän, Dalsland och Västergötland

Några banor har fått isskador i lågpunkter, men det är inget jättestort problem. 
När det gäller svampangrepp har de flesta golfbanorna klarat sig mycket bra men det finns några undantag.

Sörmland, Östergötland och Småland

Vintern har varit ganska normal men bitvis väldigt kall. Från mitten av december till slutet av januari har det kommit 10–30 centimeter snö.
Tyvärr kom snön på otjälad mark, vilket har medfört svampskador i form av snömögel – både rosa och grått.
Främst är det vitgröen som har blivit angripen, omfattningen varierar från klubb till klubb. Några klubbar har stora angrepp av snömögel men det finns även några som har klarat sig mycket bra.

Stockholm och Uppland

Generellt sett, med vissa undantag, har banorna klarat sig från isskador. Det beror till viss del på att det inte har varit tjäle under snön på många golfbanor. Istället har vi sett en betydande variation i hur svampskadorna har påverkat grönytorna. På många håll är svampskadorna påtagliga, särskilt där snön har legat på otjälad mark. Vädret, omfattningen av skadorna samt befintliga resurser bestämmer hur snabbt skadorna kan återhämta sig.

Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro.

Generellt ser det betydligt bättre ut i år jämfört med hur det såg ut efter förra vintern.
En del golfbanor har skador i lågpunkter som orsakats av is. Angrepp av snömögel varierar mellan golfbanorna, vissa har inga/lite medan någon annan har mer. 

Norrland

Norrland har haft en mycket snörik vinter och många banor ligger fortsatt under ett tjockt snötäcke. Där snön har töat bort ser det på många golfbanor positivt ut. Snön har skyddat gräset mot vinterkylan.

Fem frågor till Håkan Blusi!

Rådgivare bana & anläggning Gästrike-Hälsinge, Medelpad, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen och Norr- och Västerbotten

Vad är en perfekt vinter för en golfbana?

– En perfekt vinter är en härdad planta på hösten, snö på tjälad mark som ligger stabilt under vintermånaderna, säger Håkan Blusi.

Vad är en katastrofal vinter? 

– När vädret varierar mellan kallt och varmt. Den snö som kommit tinar, men försvinner inte utan fryser till och byggs på till ett istäcke som kväver gräset. Det tar slut på syre och koldioxid bildas.

Vad är en vinterskada, finns det flera?

– Gräset som blivit skadat under vintern är en vinterskada. Vi pratar sedan om fysikaliska vinterskador som är: Frysskador, skador på cellerna i gräsplantan sker vid snabba temperaturväxlingar, hög vattenhalt i plantan. Reservnäringsutarmning, gräset andas under vintern (respiration) i långvarigt mörker ger skadad planta och kan bland annat leda till svamp. Torkskador(frystorka) är när det är större vattenförlust i plantan än tillförsel, sker på tjälad uttorkad mark där även vinden är en faktor. Svampskador (snömögel vanligast) klassas som biotiska skador.

Hur kan banorna förebygga att råka ut för vinterskador?

– Att vintertäcka sina greener med täta dukar är ett bra sätt att klara dessa skador, om banan ligger på en plats i landet där framförallt is är ett problem med jämna mellanrum.

Vissa skottar greenerna, andra väljer att inte göra det, några har inte råd eller tid att skotta vare sig de vill eller inte. Vad är generella rådet gällande snöskottning och ishackning?

– Generella rådet är att det finns inget. Att skotta eller inte beror helt på vilken typ av vinter det är och vilken gräsart du har på dina greener. Krypven och svingel klarar längre tid under is än vitgröe eftersom de arterna kan lagra på sig ett större reservnäringsförråd beroende på annan genetiktyp och större rotsystem. Det gäller också att hålla koll på vilket väder det blir efter skottningen, kan vi bli av med smältvattnet eller fryser det igen?

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-03-26
NyheterBankonsulenterGolfsverigeNyheterSGF
Scroll to Top