Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Strömmer

Nu är läget akut för våldsutsatta kvinnor

Gunnar Strömmer måste släppa den politiska prestigen. 

Alla kvinnor ska kunna leva i trygghet och säkerhet, skriver Ardalan Shekarabi (S). 

Ska techbolagen tvingas installera skärmlås för ungdomar efter klockan 23 på vardagskvällar? Lotta Edholm (L) tycker att det är en bra hjälp till föräldrar. Annika Strandhäll (S) kallar förslaget ogenomförbart och felprioriterat.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ardalan Shekarabi (S), kriminalpolitisk talesperson.
Foto: SVEN LINDWALL
Vi socialdemokrater har sedan tidigare höjt straffen för bland annat misshandel, sexualbrott och grov kvinnofridskränkning, skriver debattören.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Foto: Samuel Steén/TT / Samuel Steen/TT / TT NYHETSBYRÅN

DEBATT. Läget är akut. De senaste veckorna har flera kvinnor mördats – sannolikt av män de hade haft en relation till. Det är en eskalering av en redan allvarlig utveckling som kräver omedelbara åtgärder. Samtidigt står vi nu inför en långhelg där vi vet av erfarenhet att risken för att utsättas för våld ökar. 

Det är därför oroväckande att justitieminister Gunnar Strömmer så länge valt att sätta sig på åskådarläktaren.

Vi socialdemokrater har sedan tidigare höjt straffen för bland annat misshandel, sexualbrott och grov kvinnofridskränkning. Vi har infört en ny brottsrubricering gällande hedersförtryck, ökat bidragen till tjej- och kvinnojourerna och tagit fram ett åtgärdsprogram för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. 

Men efter regeringsskiftet har arbetet avstannat och vi ser nu tyvärr hur justitieminister Gunnar Strömmer nedprioriterar och urvattnar arbetet mot mäns våld mot kvinnor samtidigt som utveckling tillåts att accelerera.

Strömmer måste släppa den politiska prestigen.

Vi tillsatte under vår tid i regeringsställning en utredning om att kriminalisera psykiskt våld, en viktig reform för så många kvinnor. Förslaget ligger på justitieministerns bord utan att han förmått att ta det vidare, trots att han för ett år sedan lovade att göra det. 

Samtidigt har vi lagt förslag om att regeringen måste ta fram en nollvision specifikt avseende mäns våld mot kvinnor. Men Strömmer gav förslaget kalla handen. Nu får det vara nog med passiviteten. Dödsfallen visar på ett alarmerande tillstånd.

Därför kommer vi socialdemokrater nu att lägga förslag i Sveriges riksdag om att det tillsätts en kriskommission mot mäns våld mot kvinnor. Kommissionens uppgift skulle vara att kartlägga vilka brister som gör att våldet inte upphör. Kommissionen bör bland annat systematiskt gå igenom vilka åtgärder som behöver vidtas under den kommande tiden för att bryta den långsiktiga trenden och få stopp på våldet mot kvinnor.

Behöver ta ansvar

Men vi måste också få på plats åtgärder här och nu. Polismyndigheten har själva uttalat kritik och skriver i sin årsrapport att ”man inte gjort någon nämnvärd skillnad för de våldsutsatta kvinnorna”. 

Eftersom regeringen styr riket och är ansvarig för styrningen av Polismyndigheten behöver de nu ta sitt ansvar. Därför kräver vi att Gunnar Strömmer ger i uppdrag till Polismyndigheten att inom fyra veckor presentera de åtgärder som myndigheten avser att vidta för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

Strömmer måste släppa den politiska prestigen. Alla kvinnor ska kunna leva i trygghet och säkerhet. Allt annat vore att svika alla de som misshandlas, förföljs, utsätts för sexuella övergrepp och mördas. Det vore att svika Sveriges kvinnor.


Av Ardalan Shekarabi (S)

kriminalpolitisk talesperson