Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Westlund (SD) vill att det ska bli lättare att vräka hyresgäster som har kopplingar till gängkriminalitet. Hör honom berätta om förslaget i videon. Foto: Martin Klevelid/SVT

Lagförslag om enklare vräkning av gängkriminella – delade meningar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Linköping vill att det ska bli lättare att vräka hyresgäster som har koppling till gängkriminalitet.

– Vi har nu haft den tredje bostadssprängningen i Linköping sen 2019 och vi måste komma till rätta med den här problematiken. Vi tycker att vräkning är ett steg i den riktningen, säger Patrik Westlund (SD).

Regeringen lämnade nyligen in en proposition där de föreslår att det ska bli lättare för hyresvärdar att säga upp hyresgäster som begår brott i närområdet. Lagändringen föreslås att träda i kraft den 1 juli 2024.

I Linköping har det skett flera sprängningar vid fastigheter de senaste åren och på flera adresser har de funnits kopplingar till gängkriminella.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

– Flytta eller inte? Jag bad hyresvärden och polisen om råd, men fick inga bra svar, sa Amanda Viberg nyligen när SVT Nyheter Öst träffade henne.

Motion från SD

Idag lämnade också Sverigedemokraterna Linköping in en motion där de vill utreda möjligheterna för det kommunala bostadsbolaget att vräka personer som har gängkopplingar och deras anhöriga.

Vänsterpartisten Sofia Frithioff menar att det krävs andra åtgärder för att komma till rätta med problematiken.

– Vi vill se mer förebyggande åtgärder och jobba med välfärdspolitiken. Jag tror inte vräkning är rätt väg att gå – vad öppnar det upp för dörrar? Jag tycker det är tveksamt, säger hon.

Tidigare har andra bostadsbolag försökt vräka kriminella eller deras anhöriga men det har hittills varit svårt. Det visar till exempel ett fall i Malmö som avgjordes i hovrätten förra året.

TVÅ FÖRSLAG I UTREDNINGEN OM EN NY LAG:

• Ett hyresavtal ska kunna sägas upp om hyresgästen eller någon som hyresgästen ansvarar för, begår brott som typiskt sett försämrar närmiljon för andra som bor i området.

• Om en lägenhet eller lokal används för allvarlig eller omfattande brottslighet kan det bli fler möjligheter att säga upp hyreskontraktet.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen i Johannelund i Linköping 2024

Mer i ämnet