Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK Fotboll

AIK körde över Vålerenga – dagar innan premiären

AIK körde över Vålerenga i genrepet. Eskil Edh debuterade för sin nya klubb och fick inleda med att besegra sina gamla rivaler från Norge.

– Extra kul att vinna över dem, säger Edh.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Det vankades allsvenskt genrep på tisdagen när AIK tog emot norska Vålerenga. Ett sista test för Henning Bergs lagbygge inför den allsvenska premiären mot VSK på måndag.

En hel del tongivande spelare saknades i AIK då flera varit på landslagsuppdrag den senaste veckan. Bland spelarna som saknades fanns Anton Salétros, Kristoffer Nordfeldt, Ioannis Pittas och Taha Ayari.

AIK:s huvudtränare valde därför att ge Ahmed Faqa och Victor Andersson chansen från start och nyförvärvet från Lilleström Eskil Edh.

Första halvlek kännetecknades mest utav kamp och hårda dueller. De riktigt farliga målchanserna lös med sin frånvaro och det förblev mållöst i halvtid.

Enkel seger

I den 46:e minuten tog AIK dock ledningen. Dino Besirovic höll sig framme på en retur och stötte in 1-0 från nära håll på Victor Anderssons målvaktsretur.

AIK utökade ledningen i den 63:e minuten genom talangen Andersson som petade förbi en norsk motståndarback innan han placerade in 2-0.

Och bara två minuter senare kom matchens snyggaste aktion. Omar Faraj serverade Axel Björnström som tryckte in 3-0 på volley med vänsterfoten.

– Det är ett riktigt bra mål, säger Discoverys Jonas Dahlquist.

Men det var inte slut där. Erik Ring fälldes med kvarten kvar i straffområdet och ordnade en straff som Omar Faraj förvaltade till 4-0, vilket blev slutresultatet.

För nyförvärvet Edh blev det startdebut i AIK-tröjan och norrmannen fick inleda med att besegra sina gamla ärkerivaler från Norge.

– Otroligt kul start. Vålerenga är min ärkerival från min tid i Norge. Lilleström mot Vålerenga är som AIK mot Djurgården fast i Norge. Extra kul att vinna över dem, säger han.

Var det extra laddat?

– Nej, egentligen inte.

De sjöng lite om dig?

– Ja, det är man van vid. Först sjöng de att jag var skit och sedan att de älskade Vålerenga. Det gick från hat till kärlek.

Hur har första tiden varit i AIK?

– Väldigt bra. Jag har blivit mottagen på ett bra sätt och allt har varit väldigt positivt. Det märks att det är en storklubb.

– Det är storpublik och många människor som är engagerade.

Just Edhs mångsidighet är något AIK kan ha nytta av. Den tidigare Lilleström-spelaren kan spela både som vänster- och högerback.

– Jag spelade 50-50 i Lilleström på båda kanterna, båda funkar för mig, säger han.



Så ställde AIK upp

Ismael Diawara; Eskil Edh, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström; Rui Modesto, Ahmed Faqa, Abdihakim Ali, Ismaila Coulibaly; Dino Besirovic, Victor Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.