Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Breven bekräftar: Har blivit kontaktade av Ryssland

Ryssland försöker utmana OS med sitt nystartade och kontroversiella World Friendship Games. 

Nu har svenska friidrottare bjudits in till mästerskapet. 

– Vi kommer stänga av utövare som åker dit, säger friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers. 

Rivalerna reagerar på Mondos galna träningsvideo
Johan Storåkers.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Kajsa Bergqvist.
Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

I samband med Vladimir Putins invasion av Ukraina uteslöts Ryssland från den internationella idrottsscenen. 

Därför kom regimen på idén att starta ett eget slags OS: World Friendship Games. 

Mästerskapet, som Ryssland beskriver som det ”humanitära alternativet”, går av stapeln i Jekaterinburg och Moskva i september, en månad efter att sommarens OS i Paris avslutats. 

Och nu har inbjudningarna ramlat in i flera förbunds mejlkorgar – däribland Sveriges friidrottsförbund. 

I ett brev, personligen riktat till förbundets ordförande Johan Storåkers, skriver IFA, International Friendship Association: 

”Organisationskommittén för World Friendship Games 2024 har äran att bjuda in idrottare från Svenska friidrottsförbundet att delta i de första World Friendship Games någonsin”. 

Erbjuder pengar till vinnaren 

Brevet är signerat av spelens vd Alexej Sorokin, som har en bakgrund inom fotbollens Fifa och Uefa, och den tidigare OS-silvermedaljören Roy Jones Jr. 

Jones boxades för USA men beviljades – något oväntat – ryskt medborgarskap av Vladimir Putin 2015. Han har rollen som ambassadör för World Friendship Games. 

Organisationen förklarar i brevet att alla deltagare får sin resa och sitt boende betalt. Dessutom erbjuder World Friendship Games prispengar, till skillnad från IOK och OS. 

Vinnaren i varje gren får motsvarande 400 000 kronor. 

Men Johan Storåkers och friidrottsförbundet har inga planer på att skicka utövare till Ryssland. 

– Vår inställning är absolut inte att delta. Vi tycker det är väldigt viktigt att ha en hög etisk nivå och fördöma Rysslands helt oacceptabla invasion av det oberoende fria Ukraina, säger Storåkers. 

World Friendship Games

Enligt mejlen till Svenska friidrottsförbundet räknar Ryssland med att över 6 000 utövare från 70 olika länder kommer delta i spelen som pågår i Jekaterinburg och Moskva mellan 18–22 september. 

Det rör sig om totalt 26 sporter – däribland padel, gymnastik och basket – och vinnaren i varje gren tilldelas 400 000 kronor. Silvermedaljören får 250 000 kronor och bronsmedaljören 170 000 kronor. 

IOK:s ilska: ”Ett uppenbart brott” 

Han berättar att förbundsstyrelsen har kommit överens om att stänga av utövare som deltar i spelen. 

– Om man åker dit så kommer man bli avstängd från landslaget. Sedan kommer förbundskapten (Kajsa Bergqvist) och generalsekreterare (Stefan Olsson) fastslå detaljer om hur det ska gå till. Vi tvekar heller inte på att gå ännu längre – att vi skulle kunna stänga av även utanför landslaget. Men så långt har vi inte kommit. Men vår linje är hård, den är tuff och vi vill visa att det är totalt oacceptabelt att Ryssland kommer in i den internationella idrotten.

Har ni fått indikationer att någon kommer delta? 

– Jag har inte full koll på det, men spontant: nej. 

Kajsa Bergqvist har fått i uppdrag att kika på hur en avstängning ska se ut.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Även det internationella friidrottsförbundet har fördömt tävlingarna. I ett mejl till sina nationsförbund förklarar de att resultaten som åstadkoms i tävlingarna inte kommer att erkännas av förbundet. 

IOK har också markerat mot Ryssland och dess tillvägagångssätt. Enligt organisationen har Ryssland medvett kringgått idrottsorganisationerna i flera länder, genom att ta direktkontakt med ländernas styre. 

”Detta är ett uppenbart brott mot den olympiska stadgan”, skriver IOK i ett uttalande. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.