Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

London

Museianställd stäms efter upprepade stölder

British Museum i London stämmer en tidigare anställd. 

Museet anklagar honom för att ha stulit mängder av föremål och sedan sålt dem.

Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Mannen sparkades i juli förra året sedan det upptäcktes att mer än 1 800 föremål saknades.

Enligt museets advokater har mannen missbrukat sin förtroendeställning för att stjäla gamla ädelstenar, guldsmycken och andra föremål. Stölderna ska ha pågått under ett decennium.

En domare har beordrat den tidigare anställde att göra en lista över eller lämna tillbaka de föremål han har i sin ägo. Dessutom ska han visa upp sina transaktioner på Ebay och Paypal.

British Museum har hittills kunnat återbörda 356 föremål och hoppas kunna hitta fler.

”Föremålen som har stulits från museet är av kulturell och historisk betydelse”, säger museets advokat Daniel Burgess i stämningsansökan.

Enligt Burgess har den tidigare anställde försökt dölja sina spår genom bland annat använda falska namn, förfalska dokument och ändrat i museets register.

Den utpekade mannen förnekar alla anklagelser.

En polisutredning av händelserna pågår parallellt med det civilrättsliga målet och hittills har mannen inte anklagats för något brott.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.