Dagens PS

Statlig storbank kommer inte stoppa bankernas vinstfest

Banker och oligopol
Att stärka en part på bankernas oligopolmarknad kommer inte hjälpa Sveriges konsumenter. Mats Persson Bergius från Lunar beskriver i denna debattartikel hur det kommer få motsatt effekt. (Foto: Lunar/montage)
PS Debatt
PS Debatt
Uppdaterad: 27 mars 2024Publicerad: 27 mars 2024

Storbankernas vinstfest visar med all tydlighet på det svenska banksystemets mest grundläggande problem. Nämligen den totala avsaknaden av konkurrens beskriver Mats Persson Bergius i denna debattartikel

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oppositionens lösning att utöka SBAB:s uppdrag till att bli en fullskalig bank skulle bara förvärra läget och riskerar snarare cementera oligopolet på bankmarknaden.

Problemet är välkänt

Problemet på den svenska bankmarknaden är välkänt. Här finns fyra privata storbanker som dominerar marknaden.

Räntenettot skjuter i höjden på grund av låg rörlighet som dopar bankernas intjäning, samtidigt som höga tekniska barriärer håller ute konkurrens.

För konsumenter är det i dag inte komplicerat att byta bank, men praktiskt omotiverande när det inte är någon större skillnad på storbankernas erbjudanden.

Orsaken till att det ser ut så här är för att det är svårt att starta och bedriva en bank som tar fajten mot oligopolet.

Å ena sidan finns höga stabilitetskrav och omfattande regelverk — inträdesbarriärer som är bra för en trygg och välfungerande bankmarknad. Å andra sidan finns en rad tekniska barriärer.

För att kunna bedriva bankverksamhet behöver du på egen hand eller via storbankerna vara uppkopplad mot den finansiella infrastrukturen som möjliggör betal- och bankflöden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Svårigheter för nya aktörer

Vi nya aktörer har lång erfarenhet av dessa svårigheter. För att kunna lansera Lunar som ny bank i Sverige stångade vi oss länge blodiga mot det stelbenta banksystemet innan vi beslutade oss för att bygga en helt egen finansiell infrastruktur.

Denna infrastruktur gör det nu möjligt för oss att bedriva fullskalig bank, och öppnar dörrarna för andra reglerade aktörer att snabbt och enkelt komma in på den svenska marknaden och öka konkurrensen. 

Mångfald ökar konkurrens och valmöjligheter

Vi tror att nyckeln till en hälsosam bankmarknad är en mångfald av konkurrens där de mest prisvärda, innovativa och kundfokuserade alternativen vinner.

Som kund ska man inte nöja sig med fyra storbanker, inte heller tro att staten sitter på lösningen genom att starta en fullskalig bankverksamhet. 

Fel att stärka en enskild part

Därför blir vi oroade när oppositionen och ledande opinionsbildare framför idéer om att utöka SBAB:s roll på marknaden.

ANNONS

Att tro att man konkurrensutsätter bankmarknaden genom att stärka en enskild aktör kommer resultera i motsatsen till konkurrens.

Det skulle riskera att cementera dagens läge med fyra privata storbanker och en statlig bank i ett privat-statligt oligopol, i stället för att lösa det verkliga problemet och låta det privata näringslivet göra upp om kundernas förtroende.

Ökad konsumentmakt genom fler alternativ

Historiskt har politiken genomfört flera viktiga reformer för att främja konkurrensen. Bland annat fri rörlighet för pensionssparande, redovisning av snitträntor för bolån, krav på digitala amorteringsunderlag och sänkt ränteskillnadsersättning.

Alla dessa reformer har stärkt konsumentmakten och reglerat marknaden inom politikens ramar. 

Politikens ansvar är att se till att svenska konsumenter har rätt förutsättningar för att kräva mer av sin bank. Näringslivets ansvar är att ta fram de mest konkurrenskraftiga alternativen som möter dessa krav.

Vi privata aktörer är redo att konkurrera för att vinna konsumenternas förtroende genom trygga, moderna och prisvärda tjänster. Politiken får gärna göra det enkelt att utmana oss, men inte genom att driva en egen bank. 

Gör oligopolet till historia

ANNONS

Först när vi har en rättvist konkurrensutsatt bankmarknad kommer konsumenter få en billigare, bättre och mer rättvis bankupplevelse.

Det är vi nya aktörer, inte staten, som har lösningarna på marknadens mest grundläggande problem. Och det är bara vi som kan göra oligopolet till historia.

Mars Persson Bergius
Sverigechef Lunar

Relaterade artiklar:

Företagare rasar över storbankernas miljardvinster. Dagens PS
Dagens PS läsare sågar bankerna: “skrämmande och sjukt”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
PS Debatt
PS Debatt

Detta är ett debattinlägg på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.

PS Debatt
PS Debatt

Detta är ett debattinlägg på Dagens PS. Åsikterna och innehåll som uttrycks är skribentens egna och avspeglar inte Dagens PS uppfattning.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS