Handelsbanken: Räntesänkning kommer i juni

Bild: RiksbankenBild: Riksbanken
Bild: Riksbanken
Publicerad
Uppdaterad

I analytikerkommentarerna kring styrräntan håller Handelsbanken fast vid sin bedömning om att Riksbanken kommer göra sin första sänkning av styrräntan i juni. Även Folksam ser ett scenario där räntan sänks i maj eller i juni om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma.

Finwire

Handelsbanken konstaterar likt flera andra analytiker att Riksbankens besked var duvaktigare än väntat.

Riksbanken håller dörren öppen för en sänkning redan i maj.

Enligt Handelsbankens beräkning innebär Riksbankens publicerade styrränteprognos 56 procent sannolikhet för en sänkning i maj.

Annons

Riksbankschef Erik Thedéen uttryckte det på dagens presskonferens som både ”cirka 50 procent sannolikhet (för maj)” och ”hög sannolikhet för maj (villkorat av att prognoser materialiseras)”.

Folksam: Gyllene tillfälle för Riksbanken att justera räntebanan

Folksamgruppen ger en makroekonomisk uppdatering för mars och kommenterar Riksbankens räntebana.

När det kommer till makroekonomin konstateras det att börserna har varit anmärkningsvärt starka under första kvartalet, samtidigt som inflationen och tillväxten spretar i olika regioner.

Annons

– Samtidigt har vi en ganska stökig demokratisk och geopolitisk omvärld – det är ju ett supervalår när nästan hälften av världens befolkning går till val. Många i marknaden pratar om kriget i Ukraina, utvidgningen av NATO, konflikten i Mellanöstern och det storpolitiska spelet mellan USA och Kina. Det finns en koppling mellan demokrati och tillväxt men det är på lång sikt. På kort sikt finns inte direkta samband, säger Marcus Svedberg, chefsekonom på Folksam.

Sammantaget tror Folksam fortfarande på sitt basscenario med en gradvis återhämtning och trenden är positiv.

Vad gäller penningpolitiken bedömer man att Riksbanken har ett gyllene tillfälle att justera räntebanan.

Annons

– Vi har vid upprepade tillfällen påpekat att Riksbankens räntebana är märklig och väldigt annorlunda från i princip alla andra bedömares prognoser, inklusive Regeringens och Konjunkturinstitutets, trots att inflationsprognosen är identisk, säger Svedberg.

Han bedömer att Riksbanken nu har ”ett gyllene tillfälle för Riksbanken att höja sin trovärdighet genom att justera räntebanan så att den inte bara stämmer överens med resten av prognosen utan även är i fas med marknaden”.

Riksbanken har under morgonen i samband med sitt räntebesked (oförändrad ränta) justerat ned räntebanan.

– Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni, skrev Riksbanken i sin summering.

Annons