Dagens PS

Det här påverkar din framtida pension

Trifa Chireh, pensionsekonom. Hon ger råd om din pension
Trifa Chireh, pensionsekonom, ger råd om din pension. (Foto: Länsförsäkringar)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 mars 2024Publicerad: 27 mars 2024

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, delar med sig av sina bästa tips för hur du håller koll på och påverkar din pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som pensionsekonom råder Trifa Chireh dig i ett pressmeddelande att minst en gång om året skaffa dig en överblick över din pension.

Du kan exempelvis göra det i samband med att Pensionsmyndigheten skickar ut det brandgula kuvertet.

Om du loggar in på minpension.se, som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, kan du få en fullständig överblick över din pension.

Tjänstepensionen

Genom att förvalta tjänstepensionen på ett bra sätt kan du höja din pension, den är en viktig del av din framtida ekonomi.

För att kunna sänka avgifter på tjänstepensioner eller sakförsäkringar är det bra att flytta allt till ett försäkringsbolag.

Det är enligt henne en win-win-situation eftersom det både ger bättre överblick och sänker avgifter och det fungerar lite på samma sätt med lån, att slå ihop dem kan ge bättre ränta.

ANNONS

Senaste nytt

Pensionsspara

ANNONS

För att frigöra pengar till pensionssparande tycker Trifa Chireh att du kan se över abonnemang, krediter, lån och försäkringar.

Fundera på om det finns någonting som du inte längre behöver, eller om du exempelvis kan byta ett abonnemang till ett billigare.

Trifa Chireh menar att varje krona räknas och att den som har låg inkomst kan utnyttja rabatterbjudanden och handla mat i olika livsmedelsnutiker för att spara in på sina matkostnader.

Hon menar att det är viktigt att kunna komma igång med ett långsiktigt sparande och att du kan börja med att sätta in pengar när du har utrymme för det.

“Det är bättre att ha ett sparande som blir av, även om det är en liten summa i början, än att inte spara alls. Du kan alltid öka summan allteftersom din ekonomi tillåter det”, skriver hon i pressmeddelandet.

I svåra ekonomiska tider är det också, enligt henne, viktigt att prioritera rätt.

“Byt ut en del synlig konsumtion så som kläder eller inredning om det är möjligt till osynlig konsumtion så som sjukförsäkring, långsiktigt sparande eller A-kassa och investera i dig själv och din framtid”, råder Trifa Chireh i pressmeddelandet.

Extra tusenlappar om du pensionssparar

En ny undersökning visar att det är stor skillnad i hur barnfamiljer med hög och låg inkomst pensionssparar.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS