Dagens PS

Bakslag för UBS dömda ex-stjärnhandlare

UBS
Det var då. Tom Hayes på väg till rättegången i Storbritannien 2015 där han fälldes och slutligen dömdes till elva års fängelse för att ha varit hjärnan bakom riggade styrräntor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 mars 2024Publicerad: 27 mars 2024

Tom Hayes, före detta handlare på bankjätten UBS, får avslag på försöket att upphäva sin nästan tio år gamla fängelsedom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tom Hayes blev ansiktet utåt i den så kallade Libor-skandalen och appelationsdomstolen i London meddelar nu att den tidigare fällande domen mot honom står fast.

Tom Hayes betraktades som en stjärnhandlare för UBS och Citigroup innan det uppdagades att han ägnat sig åt att rigga räntor och dömdes till elva års fängelse 2015.

Han ansågs vara hjärnan i ett globalt nätverk av 25 handlare och mäklare som sysslade med att manipulera styrräntor för att maximera vinsten, berättar Bloomberg.

Från början var domen 14 års fängelse men efter överklagan från den då 35-årige Hayes sänkte domstolen straffet till elva år. Han fälldes för bedrägeri på åtta punkter med referensräntan Libor.

Även Carlo Palombo, före detta handlare på Barclays, har nu fått kalla handen på sitt överklagande.

Fälldes för att ha riggat räntorna

Allt enligt Bloomberg som berättar att duon tillsammans med utvalda bankrirer manipulerade styrräntor som låg till grund för värderingar av lån och värdepapper för 350 miljoner dollar.

De båda männen befanns skyldiga till brotten vid två separata rättegångar med några års mellanrum.

ANNONS

Carlo Palombo fick ett mildare straff än sin kumpan. Domen mot honom föll 2019 och blev fyra år fängelse.

I fallet med Tom Hayes, som frisläpptes efter halva fängelsetiden, uppges han outtröttligt ha försökt bevisa sin oskuld.

Både hans advokat och Palombos advokat har antytt att de tänker försöka överklaga till Storbritanniens högsta domstol för att få upprättelse.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS