Fler frigivna – frågetecken om längre paus

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-11-29

Sammanlagt 16 personer ur gisslan har lämnat Gaza. I gruppen finns fem tonåringar och flera personer med dubbla medborgarskap.

Förhandlingarna om att förlänga krigspausen pågick i Qatar hela onsdagen, men inga framsteg har rapporterats.

Sent på kvällen anlände 14 tidigare gisslantagna till Egypten. Eskorterade av Internationella rödakorskommitén kunde de passera gränsen. Några timmar tidigare hade två kvinnor gjort samma resa innan de fördes till Israel.

Ännu är det osäkert om gruppen blir de sista som utlämnas av terrorstämplade islamistgruppen Hamas under den tillfälliga vapenvila som har gällt sedan i fredags morse.

Under hela onsdagen diskuterade Israel och Hamas under ledning av Qatar en förlängd vapenvila i ytterligare fyra dagar, vilket Hamas ska vara villigt att göra, rapporterar The Guardian.

Israels militär redo

Om parterna kommer överens skulle vapenvilan kunna gälla till och med söndag – längre vill Israel enligt tidningen Haaretz inte förlänga pausen, även om Hamas skulle följa de grundläggande förutsättningarna att släppa minst tiotalet personer ur gisslan per dag.

Signalerna från Israel var på onsdagen mindre goda för fortsatt vapenvila. Benny Gantz, som sitter i Israels krigskabinett, sade enligt BBC att militären ”när som helst” kan inleda en insats och premiärminister Benjamin Netanyahu kommenterade situationen med:

– Efter det att den här pausen där våra bortförda kommer tillbaka är slut, kommer Israel då att fortsätta striderna? Mitt svar är obevekligen ja, det finns inte en chans att vi inte går tillbaka till att strida till slutet.

Ryska kvinnor i Israel

De första ur gisslan som släpptes på onsdagen var två rysk-israeliska kvinnor, 50 och 73 år gamla, som enligt Hamas släpptes ”efter ansträngningar av den ryske presidenten”. Den israeliska militären IDF uppger att kvinnorna befinner sig i Israel.

Ytterligare tio personer – fem tonåringar och fem kvinnor – kom sent på kvällen till Egypten. Majed Al Ansari, talesperson för Qatars utrikesdepartement, uppger att fem av dem har dubbla medborgarskap; tre tyska medborgare, en minderårig från Nederländerna samt en person från USA.

De hade sällskap av fyra thailändare, som också släpptes, utan att detta på förhand meddelats.

Israel ska enligt uppgörelse släppa 30 palestinska fångar.

Enligt Hamas dödades två gisslantagna barn – ett spädbarn på fyra månader och en fyraårig pojke – tillsammans med sin mor i en israelisk bombräd.

Israeliska militären IDF säger i ett uttalande att anklagelserna ska utredas, men uppmanar samtidigt Hamas att släppa samtliga som hålls gisslan.

Runt 160 gisslan kvar

Inklusive de 16 som frigavs under onsdagen har drygt 90 personer ur gisslan frigetts, 70 av dem som en del av överenskommelsen, drygt 20 som ett resultat av separata förhandlingar. Det handlar bland annat om 19 thailändare.

Som svar på det hade Israel på tisdagen släppt 180 palestinier – kvinnor, barn och tonåringar – som antingen dömts eller misstänkts för brott eller bara hållits i förvar utan dom.

Men Hamas och andra grupper tros fortfarande hålla omkring 160 personer gisslan.