Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan 2019 har nio chefer lämnat region Blekinge, nu ska de se över vilken anställningsform som är bäst för cheftjänsterna, hör mer i klippet ovan. Foto: Jörgen Ragnarson / BILDBYRÅN

Lilja om chefskarusellen: ”För hög siffra”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har nio chefer lämnat region Blekinge, något som kostat Region Blekinge nästan åtta miljoner kronor. Nu ska regionen se över cheftjänsterna anställningsform .

Enligt regiondirektör Peter Lilja har Region Blekinge högre omsättning av chefer än vad som är brukligt.

– Vi ligger på uppåt en 18-20 procent av våra chefer som slutar årligen och det är en för hög siffra, säger han.

Chefer inom regionen anställs på tidsbestämda uppdrag som brukar vara mellan ett till sex år. Men om ett förordnande sägs upp i förtid, antingen av den anställda eller arbetsgivaren, görs oftast en utbetalning efter överenskommelse.

– Vi har en dialog om att vi ska lämna det med tidsbegränsade chefsförordnande och ha en tillsvidareanställning i botten med en överenskommen uppsägningstid.

Hör Peter Lilja berätta mer om det i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan 2019 har region Blekinge betalat 6,5 miljoner kronor för åtta avgående chefer, spela klippet för att höra mer om kostnaderna vid chefsavgångar. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.