Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Jonas Ekströmer/TT

Här blir det omkörningsförbud i påsk

Under påskhelgen ger sig fler ut på vägarna och olyckorna ökar. Därför har polisen och Trafikverket beslutat sig för att införa omkörningsförbud på en stor trafikerad väg i påsk. Här får du veta vilken och mellan vilka tider förbudet gäller.


Under påsken är det många som ger sig ut på vägarna. Trafiken brukar bli tät under denna högtid och olyckorna i trafiken ökar markant.

I genomsnitt dör 5,4 personer i trafiken under påskhelgen, vilket motsvarar ett snitt på 1,1 personer om dagen. Snittet per dag under resten av mars och april ligger på 0,8 personer om dagen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om vilka vägar det sker mest olyckor på under påskhelgen. Däribland finns E18 mellan Stockholm och Enköping, E6 mellan Malmö och Helsingborg samt E20 mellan Malmö och Stockholm.

Fler dör i trafiken under påsken: Här är farligaste vägarna

Olyckorna minskar om alla kör i samma körfält

På grund av den ökade risken för olyckor under den kommande helgen har polisen och Trafikverket beslutat sig för att införa omkörningsförbud på en stor trafikerad väg i påsk.

– Risken för olyckor minskar om alla håller sig i samma körfält, säger Ingvar Schön, trafikpolis på Trafiksektionen, polisregion Mitt till Expressen.

Här blir det regnigt och kallt i påsk – enligt SMHI:s prognos

Här införs omkörningsförbudet

På E4 mellan Gävle och Tönnebro kommer det från och med onsdag 27 mars att införas omkörningsförbud. Det innebär bland annat att trafiken kommer att gå lite långsammare. Därför är det bra att vara ute i god tid, så man slipper stressa.

– Risken för olyckor ökar när många ger sig ut på vägarna samtidigt. Jag vill därför uppmana alla att ta det lugnt på vägarna, håll hastighetsbegränsningarna och avståndet till framförvarande fordon, säger Schön till Expressen och tillägger: 

– Extra viktigt är det också att ha ögonen på vägen och inte använda mobilen vid bilkörning. Alla har vi ett gemensamt ansvar för säkerheten i trafiken.

Varning för tågkaos i påsk – här blir det värst

Då gäller omkörningsförbudet på E4

Omkörningsförbudet på E4 Gävle – Tönnebro gäller följande tider:

Norrgående trafik, onsdag 27 mars, klockan 13–22.

Norrgående trafik, skärtorsdag 28 mars, klockan 13–22.

Södergående trafik, påskdagen 31 mars, klockan 13–22.

Södergående trafik, annandag påsk 1 april, klockan 13–22.

Så kokar du det perfekta ägget i påsk

/
E4
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.