Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraterna

Skandalen visar att SD inte är moget för regeringen

Sverigedemokraterna har en historia av att placera omdömeslösa personer på höga positioner. Moderaterna måste hålla emot Åkessons krav.

Jimmie Åkesson vill sitta i regeringen om högern vinner valet 2026.
Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson bör hålla emot Jimmie Åkessons krav.
Foto: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/SHUTTE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Rosenbads huvudentré.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Moderaterna har gått om Sverigedemokraterna i opinionen, visar DN/Ipsos nya mätning. För tredje månaden i rad ökar stödet för M.

Inte minst tycks väljarna se positivt på att regeringen äntligen har rott Natomedlemskapet i hamn.

Moderaternas framgångar i opinionen kan ge Kristersson lite välbehövligt självförtroende i diskussionen om huruvida SD ska sitta med i nästa borgerliga regering eller inte. 

Jimmie Åkesson har nyligen varit ute och vevat om att Kristersson ska avsättas om inte SD får vara med i regeringen 2026.

Men det finns fortfarande goda skäl till att hålla SD utanför regeringen.

På tisdagen avslöjade Expressen att Mikael Valtersson, tidigare chef för SD:s riksdagskansli, regelbundet medverkar i ryska Sputnik.

Sputnik är inte vilket mediekanal som helst. Den är en statlig rysk nyhetstjänst. Givetvis är rapporteringen inte oberoende. Ett av Sputniks syften är att vara en ”motvikt” till västerländsk nyhetsförmedling, som man anser står för en ”russofob” världsbild.

Putinpropaganda med andra ord. 

Avslöjandet är särskilt allvarligt eftersom Sverigedemokraterna år 2013 utsåg Mikael Valtersson till partiets ledamot i den statliga kommitté som skulle utreda det svenska luftförsvarets framtid.

De ständiga skandalerna även i de känsligaste utskotten visar att partiet inte är moget den uppgiften.

Fallet Valtersson är en del av ett mönster. Sverigedemokraterna har nämligen en historia av att gång på gång placera uppenbart omdömeslösa personer på känsliga poster.

När Ryssland för två år sedan inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina var Roger Richthoff, SD, fortfarande ordinarie ledamot i riksdagens försvarsutskott. Det hindrade honom inte från att dela grov rysk krigspropaganda om kriget där Ryssland bland annat påstods befria det ukrainska folket efter åtta år av folkmord.

Hans företrädare i försvarsutskottet, Mikael Jansson, hade precis lämnat SD 2018 när han åkte till Moskva på konferens med Putinvänner. Året innan var det i stället Pavel Gamov, ledamot i utrikesutskottet, som for till Ryssland på en bjudresa för att agera ”valobservatör” åt Kreml.

Alla de personerna har nu antingen uteslutits ur partiet eller lämnat det frivilligt. Det är visserligen bra.

Men skadan kan redan vara skedd. I utrikes- och försvarsutskotten har ju ledamöterna tillgång till känslig information. Det är grovt ansvarslöst av Sverigedemokraterna att ha placerat rena säkerhetsrisker på de positionerna.

Om Sverigedemokraterna tar plats i regeringen efter nästa val skulle man behöva tillsätta ännu fler personer på känsliga poster – både som statsråd och som politiska tjänstemän.

De ständiga skandalerna även i de känsligaste utskotten visar att partiet inte är moget den uppgiften.

Tidöavtalet är bra för Sverige. Men det gör inte att Sverigedemokraterna nu ska få allt de pekar på. I stället för att hota Ulf Kristersson är det upp till Jimmie Åkesson att visa att Sverigedemokraterna är ett parti att lita på.