Chrome har runt 65 procent av webbläsarmarknaden, och med tanke på att många idag tillbringar merparten av sin tid framför datorn i just webbläsare är programmet ett av de mest använda. När Google nu släpper en version av Chrome för Windows optimerad för ARM-kretsar är det därför ett viktigt steg mot jämbördighet med x86-plattformen.

Qualcomms är på väg att lansera sin nya systemkrets Snapdragon X Elite som utlovar Apple M3-liknande prestanda och effektivitet, och som kan ge ARM-versionen av Windows sitt första uppsving som något annat än en virtuell plattform för utvecklare och webbdesigners med Mac. Företag som föredrar Windows för sina anställda men har sneglat på Apples strömsnåla och tysta maskiner får till exempel ett nytt gångbart alternativ.

Med Chrome optimerat för arm64-arkitekturen blir programmet kvickare och mindre batterislukande än då det som hittills har fått köra via Windows 11:s inbyggda x86-emulator på ARM-datorer. Google har arbetat med Qualcomm för att optimera Chrome specifikt för Snapdragon-kretsar, skriver MS Power User.

– Den nya versionen av Google Chrome kommer cementera Snapdragon X Elites roll som premiumplattformen för Windowsdatorer från mitten av 2024, skryter Qualcomms vd Cristiano Amon.