Spelens ”Mona Lisa” – nu ännu bättre

”Resident evil 4” – i modern, uppfräschad tappning.
”Resident evil 4” – i modern, uppfräschad tappning. Foto: Capcom

Liksom film- och tv-världen kryllar tv-spelsvärlden av nyversioner av gamla klassiker. SvD:s Björn Werner guidar till vilka som faktiskt är värda att spela.

Spelets främsta fiende är tiden. Böcker, pjäser, konst och lyrik har potential att leva vidare i millennier. Ett spel börjar däremot sjangsera efter bara något år. Mediet är på ett helt annat sätt än andra nämligen så hårt knutet till teknik. Eftersom tekniken har en tendens att bli drastiskt mer sofistikerad varje år innebär det också att möjligheten att skapa spelupplevelser blir det. Det handlar inte bara om att ”Super Mario Bros” ser väldigt simpelt ut. Spel gjorda för bara tio år känns ofta som artefakter från stenåldern.

Spelstudiornas lösning på detta är lika enkel som den är inkomstbringande: se över spelet – och sälj det igen! En praktik som man i den bästa av världar skulle vilja likna vid en mödosam rekonstruktion av en bortglömd renässansmålning. Oftare är det dock mer som att köra avslagen öl i sodastreamern. Men guldkorn finns! Nedan följer de bästa, just nu.

Laddar…
Mer från Startsidan