Under Intels AI Summit-konferens i Taipei har processortillverkaren avslöjat att användare snart kommer kunna köra Microsofts AI-assistent Copilot direkt på datorn, och inte som idag som en renodlad molntjänst som måste skicka alla frågor och svar till Microsofts servrar.

Microsoft har tidigare inte sagt så mycket kring Windows och framtiden med ”AI-PC” – persondatorer kapabla att köra stora språkmodeller och andra avancerade AI direkt på datorn – men släpper nu en definition tillsammans med Intel. För att kallas AI-PC ska en dator har en processor med NPU (Neural Processing Unit), CPU och GPU. Den ska också köra Copilot och ska ha en Copilot-knapp på tangentbordet, rapporterar Tom's Hardware.

För att räknas som ”next gen” ska en AI-PC ha minst 40 TOPS prestanda enbart i NPU:n. Intels Core Ultra 7 165H ger som exempel 34 TOPS totalt, men bara 11 av dessa kommer från NPU:n och merparten från GPU:n. Att Intel och Microsoft trycker på NPU-prestandan handlar så klart om att datorn ska kunna göra en massa annat samtidigt som den kör Copilot. Men samtidigt kan den som har en stationär dator med ett modernt grafikkort undra varför det inte ska räcka. Geforce RTX 4060 ger till exempel över 240 TOPS AI-prestanda.

Intel påpekar att alla Copilot-funktioner inte kommer köra lokalt – sådana som kräver tillgång till sökmotorn Bing måste så klart kontakta de servrarna – men i takt med att datorerna blir mer kapabla ska fler och fler funktioner placeras i datorn.