Dagens PS

Han är Europas bäst betalda bank-vd

UBS lön rekord Europa bonus
UBS comeback-vd Sergio Ermotti jobbade bara nio månader under fjolåret men seglade ändå upp som den bäst betalda bank-vd:n i Europa. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 mars 2024Publicerad: 28 mars 2024

Han gjorde comeback i bankjätten UBS för snart ett år sedan – det blev en vinstlott med en förstaplats i löneligan bland Europas bankdirektörer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sergio Ermotti klättrade snabbt högst upp på listan över bäst betalda bank-vd:ar i Europa under 2023 med en total ersättning inklusive bonus på 14,4 miljoner schweizerfranc, eller 15,9 miljoner dollar.

Det motsvarar ganska exakt 170 miljoner kronor sammanlagt i lön och bonus för bara nio månaders jobb.

Ermotti fick i april förra året tillbaka jobbet som vd för Schweiz bankjätte UBS, som gjorde ett rekordresultat drivet av uppköpseffekter.

Läs också: Därför imponerar UBS resultatrapport Dagens PS

Det ska sägas att UBS drog ner på sina bonusar med 14 procent i fjol, men det drabbade inte direkt Ermotti som återanställdes “för att övervaka den statligt förmedlade räddningen av Credit Suisse”.

UBS banktopp anses ha gjort “utmärkta prestationer”

I den nu aktuella årsredovisningen som Bloomberg tagit del och som skvallrar om Ermottis rekordlön jämfört med bankkollegorna i Europa, skriver UBS att Ermotti gjort “utmärkta prestationer under ett avgörande år i UBS historia och starka framsteg när det gäller att leverera på integrationsprioriteringar”, berättar nyhetsbyrån.

Under andra halvåret redovisade den schweiziska storbanken en förlust, men på helåret blev vinsten historiskt hög och motsvarande knappt 297 miljarder kronor, “drivet av de extraordinära effekterna av förvärvet” av krisande bankrivalen Credit Suisse, framgår det.

ANNONS

Den så kallade goodwilleffekten, kopplad till den låga prislappen för krisbanken, krympte med 1,2 miljarder dollar (12,8 miljarder kronor) jämfört med tidigare uppskattningar.

Efter UBS bokslutsrapport i dag, torsdag, föll aktien hårt och handelsstoppades tillfälligt.

Vid klockan 10.45 var aktien ned med 1,4 procent på börsen i Zürich.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS