Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stjarnan-ta-utebliven-mens-pa-storre-allvar/

SPORT

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Skidåkaren Ebba Andersson släpper i april en självbiografi som ljudbok, med namnet ”Från OS-storm till VM-guld”. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel.

Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge?

– Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Utebliven menstruation är vanligare för elitidrottselever på riksidrottsgymnasier än för ungdomar i övrigt, enligt RF Sisu. Men att det är normalt är fel. Det är en effekt av hård träning kombinerat med att idrottaren äter för lite eller för energisnål mat.

För skidåkaren Ebba Andersson kom den insikten efter OS i Peking 2022.

– Första gången mensen inte kom reagerade jag. Men jag förstod att det händer många elitidrottare så jag fann acceptans i det. Jag fortsatte utvecklas, allt tuffade på. Sen kom punkten. Fasen, jag eldar för kråkorna. Jag investerar så mycket tid och kraft och får ut så lite effekt, säger Ebba Andersson i en intervju till Aftonbladet.

26-åringen, som efter att hon ändrat sin träning och kost vann dubbla guld under VM i Planica 2023, ger tips till yngre elitidrottare med oregelbunden mens.

– Ta det på större allvar. Jag hade behövt någon typ av information, för man har fullt upp med att utvecklas och öka på satsningen, säger Ebba Andersson, som den 30 april släpper en självbiografi, ”Från OS-storm till VM-guld”, som ljudbok.