Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BK Häcken

Rosa Kafaji jagas av flera storklubbar efter succén

BK Häcken gör allt för att förlänga kontraktet med nästa svenska storstjärna på damsidan. 

Men samtidigt uppvaktas Rosa Kafaji, 20, bland annat av Real Madrid och ett antal klubbar i England och USA, enligt Expressens uppgifter. 

– Hon kan spela i något av de allra, allra bästa lagen. Jag ser inga begränsningar om hon fortsätter så här, säger Christian Lundström, fotbollsansvarig i BK Häcken. 

Och kanske ledde det där benbrottet till något bra i slutändan? 

Rosa Kafaji nickade in 1-1 mot PSG i det första mötet.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Inför 2022 värvade Hisingsklubben jättetalangen Rosa Kafaji från AIK för cirka en miljon kronor, vilket är en av de största affärerna någonsin i Sverige på damsidan. 

Hon fick tuffast tänkbara start då hon efter bara sex minuter i sin debutmatch bröt benet efter en otäck krock med motståndarmålvakten. Efter sju månader gjorde hon comeback och har undan för undan vuxit ut till en absolut nyckelspelare i tränaren Mak Linds lag. 

– Skadan gjorde mig mycket hungrigare och jag lärde mig att verkligen inte att ta fotbollen för givet. Jag blev också en lite mer annorlunda spelare. Lite mer seniorkropp, starkare och lite smartare. Jag spenderade mycket tid i gymmet och då fick jag se fotbollen utifrån, säger hon och berättar att hon nu har en ”metallpinne” i benet. 

Piper det i säkerhetskontrollen på flygplatsen? 

– Faktiskt inte. Jag trodde att det skulle göra det. 

Teknik, spelförståelse och höga mål har hon sedan barnsben. Efter skadan har hon också fysiken som krävs för att orka prestera med hög kvalitet i 90 minuter. 

– Hon kom till oss som ett stort namn med höga förväntningar på sig, men nu blev det så att hon fick vara här och förbereda sig i nästan ett år innan hon kunde spela. Fysiskt har hon verkligen flyttat fram sina gränser. Nu har hon en väldigt hög högstanivå som även funkar på den allra högsta nivån i Europa. Det är jättekul att se, säger Christian Lundström och fortsätter: 

– Alla unga spelare behöver brinna för att bli bättre och det är en av Rosas största styrkor. Det har gjort att hon fått den här utvecklingen. 

BK Häckens fotbollsansvarige för dam elit, Christian Lundström.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

20-åringen är numera regelbundet med i landslagstruppen och i BK Häckens första kvartsfinalmöte med det franska storlaget PSG i Champions League i förra veckan nickade hon in 1-1 och var planens kanske bästa spelare. Gästerna vann dock med 2-1. 

”De kan betala vad som krävs”

Rosa Kafaji sitter på ett utgående kontrakt och BK Häcken jobbar hårt för att ro i land en förlängning. 

– Jag har en positiv känsla, helt klart. Jag ser det som en möjlig lösning som jag tror på. Vi har en dialog men har inte kommit ända fram än. Och om hon skriver på ett nytt avtal med oss så hindrar det inte henne från en eventuell flytt till sommaren. På hennes nivå gör det inte så stor skillnad. Om någon större klubb har pekat ut henne så finns de pengarna, så är det på damsidan. De kan betala vad som krävs, säger Christian Lundström. 

BK Häcken har inte satt någon fast prislapp på Rosa Kafaji utan önskar att det blir någon form av budkrig. 

– Utifrån hennes nivå hoppas vi på bra betalt så klart. Vi har inte fått något konkret bud ännu, men klubbarna vet ungefär vad det skulle kosta. 

Rosa Kafaji är numera så gott som bofast i Peter Gerhardssons landslagstrupp.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

De gulsvartas stora mål i år är att för första gången bli svenska mästare på damsidan – och då behövs Rosa Kafaji. Alternativet – om det kommer för låga bud och man inte kan enas om en förlängning – är att helt enkelt låta henne spela ut kontraktet i höst för att sedan lämna utan övergångssumma. Då går BK Häcken miste om en intäkt – men ökar samtidigt chansen till ett SM-guld. 

– Vi vill så klart gärna ha kvar henne hela säsongen och vi hoppas som sagt komma överens om ett nytt avtal. Det naturliga är ändå att någon klubb köper loss henne den dagen det är dags, säger Lundström. 

Vill spela i FC Barcelona 

Utländska intressenter saknas knappast. Enligt Expressens uppgifter följs hon noggrant av i princip alla stora klubbar i Europa och USA. Den spanska tabelltvåan Real Madrid, som BK Häcken slog ut i gruppspelet i Champions League, försöker minska gapet till giganten FC Barcelona och ska vara en dem som ligger på mest för att knyta till sig Rosa Kafaji. 

Christian Lundström ser inga begränsningar för henne om hon fortsätter att utvecklas i samma takt. 

– Då kan hon spela i något av de allra, allra bästa lagen. Sedan tror jag att det viktigt att hon går till en klubb som matchar hennes spelsätt också och att hon funderar kring det tillsammans med sin rådgivare. Man ska vara noga med det. Hon är ju bäst rättvänd i mellanytan framför deras backlinje och kan agera därifrån, men samtidigt är hon ganska bred och många av de bästa klubbarna matchar hennes spelsätt. 

Rosa Kafaji på presskonferensen i Paris inför returmötet med PSG.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Själv är Rosa Kafaji fåordig om framtiden när Expressen träffar henne på Gothia Park Academy, klart sist av träningsplanen efter att ha nött avslut. 

– Jag har inte reflekterat så mycket över det. Det är en lång säsong med många matcher. Mitt team har koll på allt runtomkring, jag har inte så bra koll, säger hon. 

För Fotbollskanalen har hon tidigare berättat att hon någon gång skulle vilja spela i FC Barcelona. 

”Ska inte bli rädda”

Champions League är förstås ett utmärkt skyltfönster och i kväll väntar returmöte med PSG i Paris. BK Häcken har alltså ett måls underläge att hämta upp. 

– Vi är väldigt revanschsugna och det är absolut inte omöjligt. Gör vi det bara lite bättre än senast och inte slarvar så… det är viktigt att vi inte blir för passiva i försvarsspelet och inte har för mycket respekt för dem. Det är ett bra lag vi möter, men vi ska inte bli rädda utan göra vår grej både som lag och som spelare. Det är bara att köra, säger Rosa Kafaji och fortsätter: 

– Vi har varit väldigt starka genom hela Champions League. Att vi har gått så här långt är inte tur direkt utan för att vi har varit starka. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.