George Dolgikh/Shutterstock
Ketodieetti

Forskare: Populär diet kan förebygga Alzheimers sjukdom

Minnet ser ut att gynnas av att en kost med stor mängd kolhydrater byts ut mot en diet i vilken fett är den primära energikällan.

Du har säkert hört talas om KETO-dieten. KETO är en förkortning för ketogen, och går i all enkelhet ut på att vänja kroppen vid att bränna fett i stället för kolhydrater. Detta försätter kroppen i ett speciellt tillstånd som kallas ketos.

Det som har fått många att gå över till KETO-dieten är förmodligen dess viktigaste fördel, nämligen att den främjar viktminskning.

Men det är inte den enda fördelen med att låta fett ta över rollen som kroppens primära energikälla. Det har visat sig att KETO-dieten medför en del biokemiska förändringar i hjärnan, vilket eventuellt kan vara ett sätt att förebygga Alzheimers sjukdom.

Förebygger minnesproblem

Forskningen har visserligen bara gjorts på möss som har gjort en grupp forskare vid University of California Davis, i USA, entusiastiska, men resultatet talar för sig självt.

Genom att utfodra möss med en KETO-liknande diet med låg kolhydrathalt, hög fetthalt och måttliga mängder protein, observerade forskarna att dieten ökade mössens nivåer av en speciell ketonsubstans som kallas beta-hydroxibutyrat (BHB).

Koncentrationen av BHB-molekylen i mössen som fick KETO-dieten ökade nästan sju gånger. Eftersom BHB verkar genom att förebygga minnesförlust är det en ganska intressant och viktig observation, och forskarna hoppas att deras studie så småningom ska kunna överföras till människor.

"Våra data stödjer teorin att KETO-dieten i allmänhet, och BHB specifikt, förebygger lindrig kognitiv funktionsnedsättning, vilket i sin tur kan senarelägga Alzheimers sjukdom, om sjukdomen redan har utvecklats", förklarar en av forskarna bakom studien, Gino Cortopassi, som är biokemist och farmakolog.

"Men vår forskning visar ingenting som tyder på att detta kan bli en målinriktad behandling av Alzheimers sjukdom", tillägger han.

Stärker hjärnans synapser

Forskarna bakom försöket med möss hade sett att den speciella kosten fick BHB-nivån att öka. Så de gav mössen en BHB-dos, som var tillräckligt stor för att simulera sju månader på den speciella KETO-dieten.

Det visade sig förbättra synapsfunktionen hos djuren. Synapser är små strukturer som förbinder hjärnans alla nervceller.

En förbättrad koppling mellan hjärnans nervceller kan reducera minnesproblem i samband med lindrig kognitiv funktionsnedsättning. Mössen visade i det fallet även tecken på ett antal kognitiva förbättringar, bland annat en förstärkning av de biokemiska vägsystemen kopplade till minnet.

Särskilt intressant för kvinnor

Intressant nog såg honmöss ut att gynnas mer av BHB än hanmössen.

"Om detta kan överföras till människor blir det extra intressant, i synnerhet för de kvinnor som bär på den speciella ApoE4-genen. Det ger en betydligt högre risk för Alzheimers sjukdom", förklarar Gino Cortopassi.

Även om det inte alls är säkert att bärare av ApoE4-genen kommer att utveckla Alzheimers, finns det ett tydligt samband.

En så kallad metaanalys från 2017, i vilken 58 000 försöksdeltagare medverkade, avslöjade att kvinnor med just denna genvariant löpte större risk att utveckla Alzheimers sjukdom tidigt i livet jämfört med män.

Enligt Gino Cortopassi kan man redan nu köpa BHB-molekylen som kosttillskott, men det finns än så länge ingen forskning som visar att den gynnar människors minne.