Det här är Cavan Sullivan – 14-åringen som är klar för Manchester City

Publicerad 2024-03-28

Manchester City uppges ha gjort klart med att värva amerikanen Cavan Sullivan från Philadelphia Union i MLS. Detta i samband med supertalangens 18-årsdag.

Hösten 2027, det vill säga.

Följ ämnen

Ja, Cavan Sullivan, född 28 september 2009, är faktiskt bara 14 år gammal.

Men han har redan hunnit göra sin seniordebut för Philadelphia Unions B-lag. Han blev utsedd till turneringens bästa spelare när USA vann de nord/centralamerikanska P15-mästerskapen förra året. Och han har redan, om man ska tro samstämmiga och trovärdiga uppgifter, värvats av ett storlag.

Enligt The Athletic ska Manchester City vara överens med Philadelphia Union om en värvning av den amerikanske tonårstalangen, som lyfts fram som en av USA:s allra största fotbollslöften. Kanske hela världens. Trots allt har Citys scouter bedömt honom som ”världens bästa 14-åring”, om man ska tro MLS-analytikern Taylor Twellman.

Övergången kommer dock att ske först när den 158 centimeter långe offensive mittfältaren fyller 18 och faktiskt får flytta till Europa enligt fotbollens reglemente. Något som sker så sent som hösten 2027 – vilket innebär att han som tidigast kan börja spela för City 2028.

”Har fötterna på jorden”

För tillfället så är Sullivan på väg att skriva ett så kallat ”homegrown-contract” med Philadelphia Union (dessutom det mest lukrativa i sin form som någonsin skrivits, enligt NBC). Ett kontrakt som också skulle ge möjlighet för honom att göra MLS-debut.

Något som lär ligga runt hörnet med tanke på att han imponerade redan i sin seniordebut med B-laget, med en assist på kontot.

– Cavan är en fantastisk ung talang, jag brukar reta honom med att jag aldrig sett en kille bli så upphajpad som Cavan. Han har fötterna på jorden, all denna hajp når inte hans huvud och jag tycker det är det som är så fantastiskt med honom, säger Marlon LeBlanc, tränare i Unions B-lag, till goal.com.

– Det är också det som tillåter honom att komma in i vår miljö och fortfarande vara bra och modig.

Kan lånas ut till samarbetsklubb?

Så är det fyra år i MLS som framförallt väntar den unge mittfältskreatören härnäst?

Kanske – men det finns ju även andra alternativ.

Enligt The Athletic ska City initialt ha velat skicka honom till deras belgiska samarbetsklubb Lommel i samband med hans 16-årsdag (då han kan flytta till ett EU-land redan då, även om han inte får flytta till England förrän han är 18). Dock verkar det nu inte bli förbestämt att han ska lånas ut. Däremot ska möjligheten finnas för Sullivan att flytta till någon annan City Group-ägd klubb (Troyes eller Girona, för att ge två exempel) om han hinner växa ur MLS-kostymen innan han blivit myndig.

Först måste han ju dock så klart växa in i den också.

Vilket han onekligen verkar ha alla möjligheter att göra.