ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

TT TT-AP

Publicerad 2024-03-28

Palestinier på jakt efter en måltid i Rafah i södra Gaza. Arkivbild från februari.

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

I ett enhälligt beslut beordrar domarna i ICJ Israel att vidta alla nödvändiga åtgärder för att utan dröjsmål säkerställa grundläggande livsmedelsförsörjning till befolkningen i den hårt krigsdrabbade landremsan.

Israel måste öppna fler landvägar för att mat, vatten, medicin och andra livsviktiga varor ska kunna levereras, enligt den nya ordern.

Målet öppnades när Sydafrika anklagade Israel för folkmord i krigföringen som följt terrorstämplade Hamas dåd mot Israel den 7 oktober. Israel har nekat till anklagelserna och hävdat att landet agerar i självförsvar. ICJ har avslagit stora delar av Sydafrikas begäran om omedelbart stopp för striderna, men krävt att Israel måste förebygga alla folkmordshandlingar och försäkra att landets militär inte ägnar sig åt folkmordshandlingar.

Torsdagens beslut upprepade de kraven och lyfte fram att det kravet innefattar att inga åtgärder får förhindra leverans av brådskande humanitärt stöd.

Den nya ordern kommer efter det att Sydafrika begärt flera provisoriska åtgärder, bland annat vapenvila, med hänvisning till svälten i Gaza. Israel har uppmanat domstolen att inte utfärda nya beslut.

Domstolen uppmanar Israel att rapportera om genomförandet av beslutet inom en månad.