Hoppa till innehållet

Minskad förlust för Aegirbio – FI-deadline löper snart ut

Det kurskraschade forskningsbolaget Aegirbio, som är under utredning av Finansinspektionen för sin hantering av insiderinformation, minskade förlusten under det fjärde kvartalet.

Samtidigt närmar sig deadline för när bolaget måste svara på myndighetens preliminära bedömning om hanteringen, som handlar om en stor mängd pressmeddelanden.

Foto: Cornelia Jönsson

Det framgår av bokslutsrapporten, släppt på långfredagsmorgonen.

Bolaget saknar nu liksom för ett år sedan omsättning, och resultatet före skatt uppgick till minus 10,9 Mkr (minus 318 Mkr). Kostnaderna på 8,1 Mkr under kvartalet är till största delen patent- och konsultkostnader relaterade till forskning och utveckling, samt därutöver försäljnings- och administrationskostnader.

Soliditeten var negativ, minus 3 procent den 31 december och koncernens likvida medel var 12,1 Mkr vid årsskiftet. Detta efter ett negativt kassaflöde på 11,2 Mkr under det fjärde kvartalet.

Under det första kvartalet 2024 bötfällde Nasdaqs disciplinnämnd Aegirbio med 1,3 Mkr till följd av bolagets informationshantering, och under det andra kvartalet 2023 startade Finansinspektionen en utredning av bolagets hantering av insiderinformation.

Senaste nytt i den processen, enligt vad som framgår av bokslutsrapporten, är att myndigheten i år har begärt ett yttrande från Aegirbio.

Av den begäran, som Di har tagit del av, framgår att den 29 mars (långfredagen) är sista dag för Aegirbio att inkomma med sitt yttrande. Bolaget har dock, erfar Di, fått anstånd till nästa fredag.

Finansinspektionens begäran innehåller en stor mängd preliminära bedömningar av till synes felaktiga pressmeddelanden och bristande informationsgivning.

Aegirbio har ett börsvärde på 23 miljoner kronor på First North, efter att i slutet av juli 2021 som mest ha värderats till drygt 11 miljarder kronor. Ett par veckor dessförinnan hade bolaget aviserat en ”ny storder på drygt 400 miljoner till Asien”.

Pressmeddelandet är ett av dem som är föremål för en preliminär FI-bedömning. Myndigheten konstaterar att det är oklart vem som är beställaren, att Aegirbio inte har redogjort för osäkerhet kring tidigare beställningar, och att det framstår som missvisande att påstå att leverans skulle ske mellan augusti och oktober 2021 – något som heller inte skedde.

Innehåll från ByggelementAnnons

Så blev Byggelement bäst på klimatförbättrad betongprefab

För fyra år sedan bestämde sig Byggelement för att bli marknadsledande inom klimatförbättrad betongprefab och lanserade ECO-Prefab. Nu tar de nästa steg i utvecklingen och investerar en halv miljard i helt ny teknik.

Byggelement är en av Sveriges ledande leverantörer av kompletta stomsystem i betong och prefabricerade betongelement. När bolaget i slutet av 2020 lanserade sina klimatförbättrade betongprodukter ersattes 30 procent av cementen med det alternativa bindemedlet Merit. Tillsammans med armering av återvunnet stål, grön el i fabrikerna och så många leveranser som möjligt på tåg istället för med lastbil började de sänka sitt, och sina kunders, klimatavtryck rejält. 

– Vi var tidiga med att ställa om och har lyckats bra, säger Tobias Rönje, vd på Byggelement. Men vi insåg ganska snart att vi behövde modernisera och industrialisera vår tillverkning för att minska klimatavtrycket ytterligare.

Det ledde till visionen om norra Europas mest högteknologiska fabriker för prefabtillverkning. En vision som nu blir till verklighet när bolaget investerar närmare en halv miljard kronor i ny teknik och utbyggnad av fabrikerna i Ucklum och Hallstahammar. Det innebär en fördubblad kapacitet för tillverkningen av väggar och bjälklag.

Genom satsningen implementeras marknadens mest högteknologiska och industrialiserade process för att kunna möta kundernas krav gällande pris och prestanda. 

– Satsningen på ny teknik innebär dessutom att vi kommer att producera ECO-Prefab med minst 50 procent alternativa bindemedel som standard, säger Tobias Rönje. Det säkerställer Byggelements försprång inom klimatförbättrad prefabproduktion.

I Ucklum utanför Stenungsund kompletterades tillverkningen av väggar i november med en helt ny fabrik för produktion av bjälklag. På motsvarande sätt satsar man nu i håldäcksfabriken i Hallstahammar på tillverkning av väggar. Den nya fabriken invigs i mitten av april.

– Vi strävar hela tiden mot att bli ännu bättre och kan redan nu gjuta vissa element med drygt 60 procent alternativa bindemedel, säger Tobias Rönje. Att på alla sätt bidra till en hållbar byggbransch med minskade koldioxidutsläpp är högsta prioritet för mig och vår verksamhet.

Läs mer om vår innovativa prefab!  

Om Byggelement: 

Byggelement startades av Peabkoncernen 2003. Den första fabriken invigdes i början av 2004 och bolaget har sedan dess producerat betongelement med hög kvalitet. Byggelement har fyra tillverkningsenheter som idag producerar byggmaterial som bland annat ytter- och innerväggar, bjälklag, pelare och balk, balkonger, trappor och hissgropar. 

Byggelement är idag ledande på klimatförbättrad betongprefab och når stora delar av Sverige tack vare deras logistiklösning som möjliggör transporter på tåg. 

Läs mer om Byggelement  

 

 

Mer från Byggelement

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Byggelement och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera