Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SHL

HV71:s drömperiod – säkrar kontraktet till SHL

HV71 har säkrat SHL-kontraktet.

Jönköpingslaget vann den avgörande kvalmatchen mot Oskarshamn med 5–0 – efter att ha gjort tre mål inom loppet av tio minuter – i ett kokande Husqvarna Garden.

– HV ska spela i SHL. Inget snack, säger Stakkestad.

Åke Stakkestad blev tvåmålsskytt för HV71.
Oliwer Kaski gjorde 2–0.
Deppiga Oskarshamnsspelare.
Åke Stakkestad blev tvåmålsskytt.

Att det var mycket som stod på spel i Husqvarna Garden på långfredagen var tydligt och pressen var stor på spelarna inför ödesmatchen.

Första perioden slutade mållöst, men två minuter in i andra perioden spräckte HV71 nollan. Åke Stakkestad petade in en målvaktsretur från Tomas Rydén i Oskarshamns mål.

2–0 kom i numerärt överläge, sju minuter in i period två, efter att Nick Olesen dragit på sig en tvåa för tripping. Oliwer Kaski sköt ett slagskott som gick in bakom en av egen spelare skymd Oskarshamnsmålvakt.

Stakkestad tvåmålsskytt

Med åtta minuter kvar av perioden var gästerna en stolpträff från att reducera när David Quennevilles skott gick i insidan av målramen.

Men i stället för ett 2–1-mål blev det 3–0 bara någon minut efter gästernas stolpträff. Åke Stakkestads backskott letade sig in bakom Tomas Rydén.

Stakkestad gjorde därmed lika många mål i den här matchen som i hela grundserien.

– Det var dags, men det var lite flyt. Vår kedja har varit bra hela serien, säger tvåmålsskytten.

”Har kommit ihop som grupp”

HV:s tre mål i den andra perioden kom inom loppet av knappt tio minuter, vilket fick Oskarshamns tränare Martin Filander att begära timeout.

I tredje perioden behövde gästerna gå framåt, men HV spelade kompakt och släppte inte till många målchanser.

På en spelvändning gjorde hemmalaget 4–0. André Petersson hittade fram till Nick Shore som avlossade direkt och satte sitt första mål på de sju kvalmatcherna.

Oliwer Kaski fastställde sedan slutresultatet till 5–0 i öppen kasse, vilket innebär att HV71 spelar i SHL nästa säsong medan Oskarshamn åker ur.

– Vi har haft jävligt bra stöd både hemma och borta. Det ar varit tufft mentalt men vi har kommit ihop som grupp. Det är 5-0 hemma, inget snack. Det är skönt, säger Åke Stakkestad.

HV:s sportchef om avgångskraven