Dublin mindes terrorns offer – för sista gången

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-03-29

Begravningen av journalisten Lyra McKee, som dödades av militanta Nya IRA 2019. Arkivbild.

När pastor Bridget Spain på långfredagen läste upp Lyra McKees namn i Dublin var det med förhoppningen om att det var för sista gången.

Kyrkan Dublin Unitarian Church har sedan mer än 20 år på långfredagen varje år hedrat de som dödades under de årtionden av våld och oro i Nordirland som kallas ”the troubles”.

Namnen på de nära 3 600 offren läses då upp ett efter ett – från katoliken John Patrick Scullion som sköts av unionister i västra Belfast i maj 1966 till Lyra McKee, en 29-årig journalist som sköts i Derry av en väpnad republikansk grupp.

Mordet på McKee i april 2019 är det senaste som knutits till oroligheterna. Det var fem år sedan och därmed hoppas kyrkan att konflikten krävt sitt sista offer och att man därmed kan se årets ceremoni som den sista.

Alla offer har visats samma respekt, oavsett om de var brittiska soldater, medlemmar av Irländska republikanska armén (IRA) eller civila dödade i bombdåd mot pubar och bussar.

– Alla behandlas lika här. Medlemmar i vår församling läser upp namnen. Några gånger har politiker kommit hit och läst, och alla, utan undantag, blir väldigt rörda säger Bridget Spain till public service-bolaget RTE.

– När man läser upp ett namn inser man att det är ett liv som tagits ifrån oss.