Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    USA sänder bomber och stridsflyg till Israel

    29 mars 20.42
    Johan Hellekant

    USA har de senaste dagarna godkänt att skicka bomber och stridsflygplan till ett värde av flera miljarder dollar till Israel. Det uppger anonyma källor i Pentagon respektive inrikesdepartementet till Washington Post.

    Uppgifterna kommer i ett läge då bland andra USA:s president Joe Biden uttrycker oro över att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har planer på att invadera Rafah.

    Det rör sig om villkorslöst stöd till Israel med bland annat 1 800 tunga bomber av MK84-typ, 500 lättare bomber av MK82-typ och 25 stridsflygplan av typen F35.

Senaste nyheterna
  • TT
    18 min

    Tesla återkallar fordon – problem med gasen

    Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

    Tidigare i veckan kom rapporter om att Tesla skjutit upp leveranser av modellen. Nu uppger den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) att det rör sig om problem med gaspedalen, rapporterar The Wall Street Journal. Enligt myndigheten finns det risk att pedalen fastnar, eller hakar fast, vilket gör att fordonet oavsiktligen gasar.

    Återkallelsen gäller ett antal fordon från 2024 års modell och Tesla kommer att byta ut eller reparera pedalerna gratis, enligt NHTSA.

    ”Det har inte skett några personskador eller olyckor på grund av detta. Vi är bara väldigt försiktiga”, uppgav Teslas vd Elon Musk på X tidigare i veckan.

  • TT
    14.51

    Flera skadade med vasst föremål i Västerås

    Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

    Personerna ska ha skadats med någon form av vasst föremål och har tagits om hand av ambulanspersonal. Skadeläget är i nuläget oklart.

    – Jag kan inte säga hur många som är skadade, eller om det rör sig om allvarliga skador, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson för polisregion Mitt till TT.

    Enligt Region Västmanland behandlas en yngre tonårspojke för lindriga skador.

    Polisen har spärrat av ett område i centrala Västerås och förhör vittnen på platsen och arbetar med spårsäkring för att skapa sig en bild av vad som hänt.

    Tidigare under dagen kom ett larm till polisen om att en tonårspojke misshandlats med ett tillhygge utanför en skola i Västerås, men polisen vet ännu inte om händelserna har ett samband.

  • TT
    14.38

    Armani svänger – börsnotering möjligt

    Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. I en skriftlig intervju säger han nu till nyhetsbyrån Bloomberg att han inte utesluter vare sig en fusion eller en börsnotering i framtiden.

    ”Oberoende från stora koncerner kan fortfarande vara drivkraft för att skapa värde för Armanigruppen i framtiden, men jag känner att jag inte kan utesluta någonting”, skriver Giorgio Armani.

    Giorgio Armani, vars förmögenhet beräknas till 73 miljarder kronor av Bloombergs miljardärsindex, betonar i intervjun att det inte finns någon strukturaffär på gång.

  • TT
    14.21

    Medier: Man gripen efter bombhot i Paris

    En man som hotat att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris har gripits, rapporterar franska medier.

    På tv-bilder syns ett massivt polisuppbåd. Enligt obekräftade uppgifter var mannen försedd med ett bombbälte.

    Polisen spärrade av hela området.

    Konsulatet ligger på Rue Fresnel, i den franska huvudstadens 16:e arrondissement. På andra sidan samma kvarter ligger Irans ambassad. Området ligger precis på andra sidan Seine från Eiffeltornet, och är alltså mycket turisttätt.

    Myndigheterna uppmanar allmänheten att undvika stadsdelen.

  • TT
    13.57

    Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

    Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal. Åtgärden är ett svar på påtryckningar från kinesiska myndigheter, som ser apparna som hot mot rikets säkerhet.

    Förutom WhatsApp och Threads – från Facebook-ägaren Meta Platforms – har i och med detta meddelandetjänsterna Signal och Telegram försvunnit ur den app-butik som finns tillgänglig för Iphone-användare i Kina.

    Kina är efter USA den största Iphone-marknaden i världen och även det land med störst tillverkning av Apples produkter.

  • Ebba Nilsonne
    13.48

    Nytt vulkanutbrott i Indonesien

    Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

    Sent i tisdags fick vulkanen sitt första utbrott och ett flertal utbrott följde under veckan. Myndigheterna gick ut under fredagsmorgonen och meddelade att aktiviteterna hade avtagit. Men bara ett par timmar senare började det åter välla ut aska.

    Över 11 000 människor har evakuerats och en tsunamivarning har utfärdats ifall delar av vulkanen kollapsar i havet. (TT)

  • Jan Majlard
    11.59

    Uppgift: Nytt stöd på gång till Israel

    Joe Bidens administration överväger ett nytt paket till Israel värt över en miljard dollar, rapporterar Wall Street Journal. Stödet ska främst bestå av stridsvagnsammunition, militära fordon och granater. Den största delen ska gälla 120 millimeters kaliber stridsvagnsammunition. Paketet måste godkännas av kongressen som sedan i februari obstruerar militärpaket både till Isral och Ukraina.

    Enligt rapporten i Wall Street Journal kan det ta månader, om inte år, att leverera det nya stödet.

  • TT
    11.14

    Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

    Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

    En 70-årig man som varit åtalad för att ha förvarat elva ton civila sprängmedel i en industrilokal i Haparanda döms till fem års fängelse, rapporterar lokala medier. Även en man i 40-årsåldern döms för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, till fyra års fängelse.

  • Jan Majlard
    10.46

    Polen avvärjde mordförsök mot Zelenskyj

    Efter att tyska utredare tidigare i veckan gripit två misstänkta spioner misstänkta för att planera ett dåd mot Volodymyr Zelenskyj uppger nu utredare i Polen att man gripit en man på en flygplats – som möjligen var där för att planera ett mordförsök. Uppger Der Spiegel.

    Den misstänkte ska enligt den polska åklagarmyndigheten ha hjälpt ryska specialstyrkor att planera en attack mot Ukrainas president. Det ska ha skett vid den internationella flygplatsen i staden Rzeszów i sydöstra Polen, inte långt från den ukrainska gränsen. Flygplatsen fungerar som ett nav för västerländska vapenleveranser till Ukraina. När Zelenskyj reser utomlands, lyfter och landar presidenten härifrån med sitt regeringsplan.

  • TT
    10.45

    Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

    Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

    Uppgifterna om gripandet kommer från Litauens president Gitanas Nauseda.

    – Två har gripits i Polen misstänkta för misshandeln av den ryska oppositionsledaren Leonid Volkov. Jag tackar republiken Polen för dess utmärka arbete, säger presidenten.

    Gitanas Nauseda har tidigare pekat ut Rysslands president Vladimir Putin som ansvarig för attacken.

    Det var i mars som den tidigare stabschefen Leonid Volkov överfölls utanför sin bostad i Vilnius, där han lever i exil. En okänd gärningsperson sprejade hans ögon med pepparsprej och attackerade honom upprepade gånger med en hammare.

    Läs mer här.

  • TT
    10.40

    Många avhopp från Eurovision i Malmö

    Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.

    – Det är väldigt olyckligt att det blivit en sådan polarisering, att det skulle betyda att man stödjer Israel för att man är med på våra scener, säger Malmö stads projektledare för Eurovision, Karin Karlsson till P4 Malmöhus.

    Läs mer här.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina